Снимка БГНЕС, архив

Европейската комисия препоръча забраните срещу пушенето в ЕС да обхванат и откритите обществени пространства, като опит за защита от т.нар. „пасивно пушене“.

Затова ЕК предлага забраните да обхванат места за отдих на открито, където има вероятност да се събират деца, като и детски площадки, увеселителни паркове и плувни басейни, външни площи на здравни и учебни заведения, обществени сгради, заведения за услуги, спирки и гари, дори тераси на заведения. Препоръчва се също ограниченията да предвидят и новите изделия като електронните цигари, независимо дали съдържат никотин или не, както и системите за нагряване на тютюн.

Комисията ще предостави 96 млн. евро за подобряване на контрола върху тютюна и никотина, както и за предотвратяване на пристрастяването към тези вещества. И отбелязва, че политиката за здравеопазването се определя от всяка от държавите в ЕС, „като се вземат предвид националните обстоятелства и нужди“. Тоест препоръките не са правно обвързващи, тъй като страните от ЕС имат право сами да решават този въпрос, пише skener.news.

ЕС се стреми до 2040 г. да постигне „поколение без тютюн“, така че пушачите да бъдат под 5% от населението. Тютюнопушенето е водещата причина за рак, като над една четвърт от смъртните случаи от тази болест в ЕС, Исландия и Норвегия се дължат на него. Комисията твърди още, че през годините на прилагане на сегашната забрана за тютюнопушене на закрито се наблюдавал спад в раковите заболявания заради намаляване на експозицията на цигарен дим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase