Снимка: БГНЕС/ EPA

Грузинските депутати одобриха във вторник на трето и окончателно четене закон за "семейните ценности и защитата на непълнолетните", който ще наложи радикални ограничения върху правата на ЛГБТ, съобщава Reuters.

Законопроектът ще предостави правно основание на властите да забранят прайд събитията и публичното показване на флага на дъгата на ЛГБТ и да наложат цензура на филми и книги.
Лидерите на управляващата партия "Грузинска мечта" казват, че това е необходимо за защита на традиционните морални стандарти в Грузия, чиято дълбоко консервативна православна църква е силно влиятелна.

Активистите заявиха още, че мярката има за цел да засили консервативната подкрепа за правителството преди парламентарните избори на 26 октомври в Грузия, страна, която има амбиции да се присъедини към Европейския съюз, но за която западните правителства се страхуват, че сега се накланя обратно към Русия.

Тамара Джакели, директор на кампанията Tbilisi Pride, каза, че законопроектът, който също така потвърждава съществуващата забрана на еднополовите бракове и забранява операцията за смяна на пола, вероятно ще принуди нейната организация да затвори вратите си.

Грузинският президент Саломе Зурабишвили, критик на Грузинската мечта, чиито правомощия са предимно церемониални, посочи, че ще блокира законопроекта. Но „Грузинска мечта“ и нейните съюзници имат достатъчно места в парламента, за да преодолеят нейното вето.

Правата на ЛГБТ са напрегната тема в Грузия, където проучванията показват широко неодобрение на еднополовите връзки, а конституцията забранява еднополовите бракове. Участниците в годишните паради в Тбилиси бяха обект на физически атаки от протестиращи срещу ЛГБТ през последните години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase