Снимка: БГНЕС

Френският еврокомисар Тиери Бретон заяви в понеделник, че ще се оттегли като член на изпълнителния орган на ЕС заради разрив с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, твърдейки, че тя е поискала от Париж да оттегли кандидатурата му.

Фон дер Лайен финализира своя списък с комисари за втория си мандат начело на управителния орган, който трябва да бъде представен на обществеността тази седмица.

Бретон, бивш бизнесмен, беше еврокомисар по индустрията и вътрешния пазар по време на първия си мандат, като наблюдаваше много от най-важните политики на блока, вариращи от промишлено производство на оръжия до регулиране на големите технологии.

В писмо, което Бретон публикува на X, той разкрива, че е научил преди няклко дни, че Урсула фон дер Лайен е поискала от Франция да оттегли името му като свой избраник за Комисията "по лични причини" в замяна на "уж по-влиятелен портфейл". Французинът отбелязва, че тези "лични причини" не са били обсъждани директно с него.

"В светлината на тези последни събития – още едно свидетелство за съмнително управление – трябва да заключа, че вече не мога да изпълнявам задълженията си“, каза Бретон в писмото.

Всяка държава-членка на ЕС ще има едно място на масата на Комисията, въпреки че тяхната политическа тежест и значение варират значително в зависимост от ресора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase