Снимка: БГНЕС
fallback

Бившият италиански министър на културата, който подаде оставка заради неудобни твърдения, направени от бивша любовница, е изправен пред разследване по подозрение за присвояване и разкриване на държавни тайни.

Магистратите ще разгледат обвиненията, че Дженаро Санджиулиано е използвал пари в брой на министерството, за да настани любовницата си в хотели и й е дал достъп до чувствителна информация за среща на върха на Г-7.

Разследването доказва, че отвлича вниманието на правителството, ръководено от Джорджия Мелони, което претърпя множество разкрития от озлобената Мария Розария Бочиа, след като Санджиулиано започна афера с нея, водеше я на официални ангажименти, но след това отхвърли молбата й да бъде наета като консултант.

62-годишният Санджиулиано призна през сълзи за връзката им по телевизията миналата седмица, но отрече твърденията на Бочиа, направени в интервюта, че министерството на културата й е плащало да пътува с него по събития, като дори я е транспортирал до концерт на Coldplay в държавна кола, въпреки че тя не е била във ведомостта на министерството.

Сметната палата вече проверява исковете. Санджиулиано също отхвърли твърдението на Бочиа, че е получила достъп до маршрути, които да бъдат използвани от гостуващи министри на културната среща на Г-7 в Помпей по-късно този месец.

Разследването беше предизвикано от правна жалба от депутат от опозиционните Зелени Анджело Бонели, който пръв се опита да повдигне въпроса в парламента.

"Нямаше отговор от правителството и бях принуден да отида при магистрати. Това е много сериозен проблем, който включва чувствителна информация", каза той.

Санджиулиано, който каза "Ще търся спокойствие и ще бъда със съпругата си, която обичам", след като подаде оставка, беше забелязан дълбоко в молитва до съпругата си във францисканско светилище на север от Рим, където някога се е молил Свети Франциск.

Той също така заплаши, че ще докладва 41-годишната Бочия на магистратите за предполагаемо изнудване и нарушаване на личния живот. Тя беше изгонена от парламента във вторник заради използването на интелигентни очила Ray-Ban за заснемане на видеоклипове в залата.

Откакто Санджиулиано се оттегли, Бочиа също си разменяше критики с Мелони, която каза: "Моята представа за това как една жена трябва да спечели позиция в обществото е диаметрално противоположна на идеите на този човек."

В неясна публикация в Instagram във вторник Бочиа изглежда обвинява Мелони за решението да не я наеме в министерството на културата и каза, че правителството се насочва към "диктатура".

Депутатите казаха, че преди Бочиа да се опита да намери работа от Санджиулиано в министерството на културата, тя е пробвала късмета си с други политици.

"Тя се опита да бъде акредитирана навсякъде, където можеше. В нашия свят можете да намерите милиони хора, които искат да влязат", каза Анарита Патриарка, депутат от партията Forza Italia.

Бившият съпруг на Бочия каза пред телевизионен журналист, че е женен за нея само от година и добави: "Това беше напълно достатъчно. Не се интересувам от светлината на прожекторите, интересувам се само да стоя далеч от този човек." Мъжът, който не беше назован, каза, че не завижда на Санджиулиано, защото "дори не можете да си представите през какво ще премине".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 1 седмица

До Анонимен 27 Те че не са по-малко, не са. Нооооо - добре, че има женки, дето да ни се връзват. Иначе светът би бил много скучно място.

28

Анонимен

преди 1 седмица

Преди годни имахме една, дето преследваше един приятел. Имам предвид преследваше както маниачка преследва по филмите. Пълно куку. Сега е някъде по европейските структури, впрочем. Бюрократът е непълноценна yтaйкa, където и да се намира.

27

Анонимен

преди 1 седмица

тоя мяза на касичка !!

fallback