Снимка: БГНЕС

Урсула фон дер Лайен отложи представянето на новия си екип от комисари и областите на политиката, които те ще ръководят, до следващата седмица, потвърдиха трима източника от парламента във вторник, съобщават от Euronews.

Очакваше се ръководителят на Комисията да се срещне с председателите на политическите фракции на Европейския парламент в сряда, за да обсъдят напредъка в съставянето на нейния екип от 26 еврокомисари, натоварени да ръководят работата на мощната изпълнителна власт на ЕС през следващите пет години.

Тя вече няма да присъства на тази среща, сигнализирайки, че процесът на назначаване на "колегията" от комисари може да отнеме повече време от очакваното.

Смята се, че забавянето се дължи отчасти на замяната в последната минута на Словения на нейния кандидат с бившия дипломат Марта Кос, която беше обявена от правителството в Любляна в понеделник, но която трябва да бъде ратифицирана от парламента на страната.

Промяната дойде, след като Фон дер Лайен лобира пред шепа правителства на ЕС да заменят номинациите си за мъже с жени, като част от стремежа й да осигури равенство между половете в новия си екип.

Говорител на Комисията каза миналия петък, че срещата, предвидена за сряда, е предназначена да бъде "размяна на мнения" относно "текущата работа по създаването на новия колеж", което предполага, че тя няма да предложи окончателната структура на своя екип.

Очаква се Фон дер Лайен да разкрие своя екип и техните роли по време на пленарното заседание на Европейския парламент следващата седмица в Страсбург.

Всички номинирани кандидати трябва да преминат проверка в парламентарните комисии и да преживеят гласуване за потвърждение, преди да могат да бъдат официално назначени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase