Снимка: БГНЕС

Беран А. има снимки в интернет с мачете, ножове и символи на радикалната ислямистка терористична групировка ИДИЛ. Говори се, че във Виена той е планирал да изгори стотици фенове на концерт на световната звезда Тейлър Суифт с киселинна бомба.

В началото на август 19-годишният Беран А. искал да предизвика кървава баня на концерт на Тейлър Суифт във Виена. Няколко седмици по-рано той се закле във вярност на Ислямска държава (ИД). Но плановете му бяха осуетени, преди да бъдат осъществени.

Обвиненията в тероризъм срещу Беран А. дълбоко шокираха майка му. Сега тя говори публично за първи път пред австрийския вестник "Kronen Zeitung". Тя твърди, че детето й се е променило много от края на 2022 г. и се е потопило в паралелен свят. Изолирал се е, загубил е приятели и е започнал да приема наркотици и психотропни лекарства.

"Често му се карах, но си мислех, че ще му мине", казва тя. Но семейството не подозира, че Беран А. се е забъркал в екстремистки кръгове.

Майката не повярвала, когато научила, че синът й е арестуван.

"Първо си помислих, че е нещастен случай", спомня си тя. Новината научила от своя съседка.

Но как майката обяснява радикализацията му? В интервюто за "Kronen Zeitung" тя обяснява, че на сина й никога нищо не му е липсвало. Той бил добре интегриран, но след неуспешна връзка се промени много.

"Винаги е бил самотник, но изведнъж спря да се среща с малкото си приятели", казва тя и допълва, че през това време той се променил и физически, пуснал си брада и станал все по-затворен.

Семейството очевидно не е имало представа, че Беран А. е попаднал в лапите на екстремистите: "Той никога не ни е говорил за такива радикални възгледи."

Родителите на Беран А. редовно посещават сина си в затвора. Майката подчертава, че любовта към сина й не е угаснала въпреки сериозните съмнения за престъплението. "Той плаче на всяка среща и се извинява за това, което ни е причинил“, казва тя. "Все още го обичам. Той е моето дете."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase