Снимка: БГНЕС

Французите до голяма степен са доволни от назначаването на десноцентриста Мишел Барние за министър-председател, но смятат, че той няма да издържи дълго на новия си пост, сочи проучване на общественото мнение, цитирано от АФП.

Според допитването на Ifop за Journal du Dimanche 52% от анкетираните са заявили, че са доволни от назначаването на 73-годишния Барние, бивш външен министър, който е действал като преговарящ на Европейския съюз за Брекзит, за ръководител на правителството.

За сравнение, 53% от анкетираните одобриха номинацията на предшественика на Барние, Габриел Атал, когато той беше назначен за министър-председател в началото на януари, ставайки най-младият министър-председател в историята на Франция на 34 години.

Проучването беше публикувано, след като над 100 000 леви демонстранти се събраха в цяла Франция, за да протестират срещу назначаването на Барние за министър-председател и да осъдят "завземането на властта" от президента Еманюел Макрон.

Назначаването на Барние бележи потенциална повратна точка след два месеца на политически хаос след предсрочните избори, свикани от Макрон, които не оставиха нито една група близо до общо мнозинство в долната камара на парламента - Националното събрание.

Според проучването на Ifop мнозинството от анкетираните смятат Барние, най-възрастния министър-председател в историята на съвременна Франция, за компетентен (62%), отворен за диалог (61%) и симпатичен (60%).

Въпреки това левицата се закани да свали Барние с вот на недоверие, а според проучването 74% от анкетираните смятат, че той няма да издържи дълго на поста.

Ifop проведе онлайн анкета сред 950 пълнолетни лица на 5 и 6 септември. Допустимата грешка е до 3,1 пункта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase