Италиански свещеник, който от години се бори срещу престъпността и разпространението на наркотици в Рим, е бил подложен на "насилствена мафиотска атака" в столицата на страната.

Дон Антонио Колучия, на 49 г., който живее под денонощна охрана поради многобройни заплахи от престъпни организации, е бил нападнат в неделя вечерта с дъски, бутилки и пръчки в квартал Quarticciolo в столицата, където е водил антикриминален марш.

"Времето ви изтича – ще ви убием", креснал някой от прозорец, докато нападението се е случвало на улицата отдолу.

Свещеникът, набелязан от римска мафиотска група заради откровеността си и за това, че е превърнал конфискуваната къща на мафиотски бос в дом за бедни хора и наркомани, е бил изведен на безопасно място от служители от неговата охрана.

"Ще се върна. Ангажирам се да служа на града", каза Колучия пред Roma Today във вторник, след като новината за нападението беше публично оповестена. "Винаги ще се стремя към справедливост за честните граждани, живеещи в този квартал. В неделя бях спрял да говоря с някои младежи, тогава се случи това, което се случи. Положението тук е ужасно."

Той добави: "Мое задължение е да повиша осведомеността в райони, засегнати от наркотици, пренебрегване и разпад."

Луиза Реджименти, съветник по сигурността в региона Лацио, каза: "Това беше насилствена мафиотска атака. Сигурен съм, че Дон Колучия няма да се уплаши, а вместо това ще удвои усилията си да върне достойнството и надеждата на многото честни граждани, живеещи в квартала."

Това не е първият път, когато Дон Колучия се сблъсква с агресия или заплахи от престъпни групировки. Насилствените предупреждения започнаха през 2014 г., когато къщата и колата на Колучия бяха опустошени. През юни 2015 г. двама мъже откриха огън по него, като пропуснаха духовника, но раниха леко минувач.

През август 2023 г. мъж се опита да го прегази със скутер в Tor Bella Monaca, беден квартал в покрайнините на Рим. По-късно нападателят е задържан за опит за убийство. Миналата зима, в същия район, контейнерите за боклук бяха подпалени на метри от мястото, където се очакваше да присъства Колучия.

Десетки свещеници в цяла Италия са били жертви на атаки и сплашване от страна на мафията

Отец Маурицио Патрициело живее под полицейска охрана, откакто бомба, придружена със съобщението "махнете се от пътя ни", избухна миналия февруари до портата на неговата църква в Каивано, град в покрайнините на Неапол.

Заплахата беше отговорът на Камората на битката на Патричело срещу незаконното изхвърляне на токсични отпадъци от страна на мафиотската организация в земеделски земи в региона Кампания в Южна Италия.

Отец Луиджи Чоти живее под полицейски ескорт повече от десетилетие. Свещеникът основава организацията Libera, която идентифицира и отнема конфискуваните активи от мафията и ги използва за хуманитарни цели.

Както сицилианският мафиот Марино Маноя веднъж каза на ФБР, членовете на мафията се смятат за ненаказуеми - дори пред Бог, но наистина се страхуват от църква, която се намесва в бизнеса им или изтъква несъвместимостта между престъпността и евангелието.

През 1993 г. отец Пино Пуглизи осъди мафията в Палермо. Убит е на 15 септември 1993 г., когато навършва 56 години. Беатифициран е през 2013 г.

През март 1994 г. отец Джузепе Диана е убит от Камората в Касал ди Принчипе, близо до Неапол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase