Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското си ниво от три години насам този месец, пише Reuters.
Инфлацията в 20-те държави, споделящи еврото, се забави до 2,2% от 2,6%, в съответствие с очакванията, тъй като по-ниските разходи за енергия я приближиха до целта на ЕЦБ от 2% след три години на надцелеви ръст на цените.
Очаква се ЕЦБ да намали лихвените проценти на 12 септември и истинският дебат е дали ще последва този ход с повече облекчения през октомври, като се има предвид забавянето на ценовия натиск, по-слабия икономически растеж и по-мекия пазар на труда.

Засега пазарите виждат около шест намаления на лихвените проценти преди края на следващата година, приблизително едно намаление повече, отколкото е заложено в собствените икономически прогнози на ЕЦБ, което показва, че пазарите са по-оптимистични относно перспективите за цените от ЕЦБ.

ЕЦБ отдавна твърди, че известно наваксване на заплатите е оправдано, но политиците коментират, че няма да бъдат уверени в перспективите за инфлация, докато процесът на наваксване не приключи.
Германската централна банка беше особено шумна относно рисковете за заплатите, като аргументира, че синдикатите все повече настояват за големи увеличения на заплатите, така че натискът върху доходите вероятно ще продължи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Трипонеца

преди 2 седмици

Естествено,лъжат! Само глупаците вярват.ЕЦБ се намира в Германия,а тя е в рецесия и продължава да се срива.Средната класа си отива,градовете се пълнят с маргинали и талибани на социална помощ и изобщо най-развитата икономика на ЕС отива по-дяволите

12

Милен Велчев

преди 2 седмици

А нашата инфлация пада ли готови ли сме за Еврозоната и ковергентният доклад ще бъдем *** Форматирани от Франкфурт

11

WTF

преди 2 седмици

Еееее, пак няма да фалира Европа! Тая *** Европа, друго си е развитата Азия! От кога я чакаме да фалира, пък тя се е в топа на всичко!

fallback