Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че няма да се съгласи с правителство, ръководено от левия алианс Нов народен фронт (NFP), който спечели най-много места на законодателните избори миналия месец.

Макрон каза, че Франция се нуждае от институционална стабилност и левицата не може да спечели вот на доверие в парламента.

NFP, която издигна сравнително неизвестната държавна служителка Луси Кастес за свой кандидат за министър-председател, в отговор призова за протести и импийчмънт на френския президент.

Макрон - чиито центристи бяха изместени на второ място през юли - каза, че ще започне нови консултации с партийните лидери във вторник и призова левицата да си сътрудничи с други политически сили.

Нито една група не успя да спечели мнозинство на изборите, като NFP спечели повече от 190 места, центристкият алианс Ensemble на Макрон - 160, а крайнодесният Национален сбор (RN) 140.

Оттогава служебно правителство доведе Франция, включително по време на Олимпийските игри в Париж, до гнева на NFP.

Макрон води преговори за ново правителство след изборите и каза, че ще продължи да го прави.

"Моята отговорност е страната да не бъде блокирана, нито отслабена", се казва в изявлението му в понеделник.
"Социалистическата партия, Зелените и комунистите все още не са предложили начини за сътрудничество с други политически сили. Сега зависи от тях да го направят", добави той.

Но президентът забележимо пропусна да спомене един от основните елементи, които съставляват NFP, твърдолявото движение France Unbowed (LFI).

LFI реагира гневно на думите на президента, като националният координатор Мануел Бомпард ги определи като "неприемлив антидемократичен преврат".

Лидерът на комунистите Фабиен Русел каза пред BFM TV, че Макрон ще предизвика "сериозна криза в нашата страна", докато лидерът на Зелените Марин Тонделие написа в X, че три четвърти от французите искат "политическо скъсване с макронизма".

Лявата коалиция преди това отказа да участва в бъдещи консултации, освен ако не бъде обсъдена кандидатурата на г-жа Кастес за министър-председател.

Въпреки това 37-годишният икономист не е избран и се смята за малко вероятен избор за президент.

И Ensemble, и RN обещаха да отхвърлят кандидатите от NFP.

След като се срещнаха с Макрон за разговори в понеделник, лидерите на RN Марин льо Пен и Джордан Бардела описаха NFP като "опасност" за Франция.

Сред другите имена, обсъждани в политическите кръгове, са бившият вътрешен министър социалист Бернар Казньов и Ксавие Бертран, който е регионален лидер от дясноцентристките републиканци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase