Снимка: БГНЕС

Доходите са основна тема за всички българи. България все още изостава в достигането на средните за ЕС. Въпреки това някои региони успяват да догонят средно европейските възнаграждения. Затова и Bloomberg TV Bulgaria попита водещи експерти „Кога България ще догони европейските доходи“.

Георги Първанов, експерт човешки ресурси

„България с бързи темпове настига европейските доходи, като продължаваме и през 2024 г. да наблюдаваме двуцифрен ръст на заплатите и със сигурност средния за годината ще бъде над 10%. Вече сме на нивата на заплатите в Португалия и Гърция и частично Италия и не сме много далеч като заплащане от Испания. Страната има два големи проблема, с които трябва да се справи, за да може да навакса. Първият е политическата нестабилност – за три години сменихме седем правителства и това се отразява на инвеститорите. Второто е привличане на чужди инвеститори, като там продължава да има спад. Румъния, Полша и Унгария много агресивно предлагат допълнителни придобивки на инвеститорите и се опитват да ги привлекат по всякакъв начин.“

Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Кепитал"

„България в момента е на последно място по БВП на глава от населението в ЕС и по средни доходи на глава от населението. За да растем, единственият начин това да се случи устойчиво без инфлация и да продължава във времето, е да се вдига БВП на глава от населението. Това няма да стане с държавни разходи, увеличаване на МРЗ, увеличаване на пенсиите и с увеличаване на заплатите на държавните служители. България икономика, доминирана от частния сектор, което значи, че за да се случи устойчив растеж на доходите – частният сектор трябва да расте. Единственият начин това да се случи е да се инвестира и да се увеличава нивото на икономическа активност в държавата. Ние нямаме натрупани капиталови запаси в страната, които да се използват като инвестиции. За това единственият начин да се расте изпреварващо е да се разчита на преки чужди инвестиции и то в огромни размери.“

Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO

„Грубо казано, за да настигнем европейските доходи, означава заплатите ни да са по две при запазване на същите цени. Това означава да стигнем стандарта на живот на Италия и Испания и да изпреварим държави като Чехия и Полша, които са доста пред нас в момента. Световната банка имаше едно изследване миналата година и тя даде 3 сценария кога България може да го направи. Те бяха за 15 години, 30 години или никога да не се случи. Това изцяло зависеше от конкретни реформи, които трябва да се направят от държавата за подобряване на средата и скоростта, с която ще ги направим, като те са в 4 основни направления. Едното е насърчаването на инвестициите (привличането на чуждестранни и насърчаването на наши). Второто е производителността на труда."

Михаил Димитров, финансов анализатор в ПФБК

„Според Световната банка това би могло да се случи до 2050 г. при базов сценарии и при по-оптимистичен сценарии около 2038 г. Важно е да кажем, че този процес няма как да се случи сам, а следва да бъде придружен от редица реформи с дългосрочна визия, които да повишат конкурентоспособността на българската икономика и да направят страната ни привлекателно място за правене на бизнес. За съжаление през последните няколко години виждаме пълно отсъствие на такива реформи, даже има сериозно изоставане по отношение на капиталовата програма.

Михаил Кръстев, икономист

„Ако погледнем националната статистика, България се приближава все повече към доходите на ЕС, тоест тази конвергенция, която годим се случва с годините. Но ако погледнем регионално, то виждаме две различни неща. Както Европа имаше идея да бъде на две скорости, така очевидно България се движи на две скорости. Едната скорост е софийската – тя надминава тази на ЕС. България, ако беше София би била една средно европейска богата държава и дори над средното ниво. За съжаление обаче регионалното разделение не е такова и в голяма част от районите в страната доходите са много по-ниски отколкото са дори и средните за големите областни центрове като София и Пловдив, а да не говорим за средно европейските. За да постигнем европейска конвергенция, то първо трябва да преодолеем националните различни и да постигнем национална такава.“

През последните години страната успява бързо да наваксва изоставането си. Въпреки това все още сме далеч от средните за ЕС доходи.

Последните проучвания показват, че европейската икономика се справя добре въпреки липсата на постоянно правителство. Голямото предизвикателство обаче е продължаващото ниско ниво на чуждестранни инвестиции.

Според определени проучвания България би трябвало да догони средните за ЕС доходи през следващите десетилетия. Липсата на редовно правителство и недостигът на външни инвестиции обаче поставя под въпрос реалното постигане на подобна идея.

В София доходите вече до голяма степен достигат средните за Европа. Някои професионални сфери дори дават заплати, надхвърлящи го. В останалите региони обаче все още има твърде много предизвикателства, за да се достигне подобно ниво на доход. За това е и важно държавата да обърне внимание на регионите.

България е част от ЕС от вече 17 години. Оттогава страната се опитва да догони средните за Европа доходи. Успех е възможен при правилно управление на икономиката.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase