Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

В рамките на годината се очаква стабилен имотен пазар. През второто тримесечие, като се сравни с първото, ръстът на броя на сделките е около 10 000 (в София), а в Пловдив - около 20%. Това показва, че колебливостта отмина и се очаква стабилен имотен пазар. Разбира се, хората трябва да правят разумни сделки, а не на всяка цена. При лихвите по заемите в България до края на годината промяна не се очаква. Това каза Камен Каменов, консултант недвижими имоти в Arco Real Estate, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

През второто тримесечие на 2024 година пазарът на имоти остава доста стабилен и доста активен. Няма следа от затишие, каквото се предвиждаше. Не се наблюдава и спад в цените на имотите, като се отчита рекорден ръст от 16% на цените на жилищата в страната през първото тримесечие на тази година.

"Това развитие на имотния пазар се дължи на изчакването. Хората колебливо изчакваха какво ще се случи с цените, дали ще тръгнат надолу, а всъщност бързо дойде осъзнаването, че приближаваме еврозоната, себестойността не спада и хората отново се ориентираха да инвестират средствата си".

Тези 16% се оказват дори исторически рекорден ръст за последните няколко години - близо осем. Отдавна не е имало такъв рекорден, тримесечен ръст, допълни Каменов. По думите му пазарът успява да понесе това голямо поскъпване на имотите, като хората, които нямат възможност да вземат по-големи тристайни и четиристайни или къщи, основно са насочени към двустайни, доколкото стига потенциалът на възможностите. "Ако се направи добра сделка, е по-добре дори да се купи при такъв пазар, отколкото да стоят парите налични".

"Голям фактор са и кредитите, които също остават ниски. Там също имаше интересни спекулации за вдигане на лихвите. Няма покачване на лихвите все още. На едни от най-ниските нива сме в Европа и хората ползват евтините пари", обясни гостът.

За дълги периоди напред е трудно да се гадае дали лихвите по заемите в България ще претърпят значими изменения, но в рамките на годината промяна няма да има, казват финансистите, а имайки предвид, че ние сме в най-ниските граници, няма и накъде да слизат лихвите повече. При тази достъпност, обаче, трябва да се инвестира в момента, сподели Камен Каменов.

Стават ли банките по-корективни към оценките?  Как изглежда динамиката на имотния пазар от гледна точка на строителството? Какви са характерните особености на пазара на ваканционни имоти в България?

Целият разговор - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 1 месец

А какво ще стане с променливите лихви по кредитите като влезем в еврозоната? 3% отгоре?

76

Анонимен

преди 1 месец

Като огледах малко какво строят, и то в централни квартали на столицата, се отказах. Мазилката пада още преди акт 16. Почти няма качествените строежи, където бетона е без шупли, фугите са ги измазали и т.н. Ама всеки си преценява, моите пари са си инвестирани в по-ликвидни инструменти.

75

Прости сметки

преди 1 месец

Да речем, че си купя имот за 300 000 лв. за инвестиция. Този имот ти го дават на четири голи стени и бетон. Следва обзавеждане и дооправяне слагам едни 50000 лв. и малко ми малеят даже. Та 350000 лв като ги разделим на едим наем от да речем 1000 лева се получава проста сметка че трябва да си го избивам това жилище следващите 29 години. Без да слагам разходите по него, поддръжка, данък и общи части. И това ако парата я имаш ако теглиш и кредит край. Малллеееее страшна инвестиция според брокера.

fallback