Снимка: БГНЕС

Тийнейджърките, които се разбягаха да спасяват живота си от кафене, когато руските ракети паднаха наблизо във вторник, са били малки деца, когато звуците на войната долетяха за първи път в дома им.

В района на Донбас в Източна Украйна войските на Кремъл пристигнаха за първи път преди десетилетие в униформи без отличителни знаци и под тънката маскировка на местно въстание.

Подтикнати от ехтящите удари, залпът във вторник приключи за момичетата, преди дори да успеят да стигнат до бомбоубежище, но този път те се измъкнаха невредими - дори се кикотеха, докато бягаха.

Бяха твърде малки, за да си спомнят 17 юли 2014 г., когато Боинг 777 се разби от въздуха в пламъци, свален от една от първите руски ракети, прелетяли гневно над Донбас.

На този ден преди десет години 298 пътници и екипаж на борда на полет MH17 на Малайзийските авиолинии бяха убити, докато пътуваха на 30 000 фута над морското равнище през украинското въздушно пространство от Амстердам до Куала Лумпур. Осемдесет от тях бяха деца. Най-малкото от тях, Каела Гоес, беше на 21 месеца, убита, докато летеше за вкъщи с родителите си след посещение на роднини в Холандия.

Те очакваха приключението на ваканцията, да се видят с приятели или да се съберат отново с любими хора. Вместо това телата им паднаха от въздуха върху слънчогледови полета, разкъсани от танкови вериги. Едно тяло падна през покрива на селянин. Интимните вещи от багажа им бяха разпръснати на 20 квадратни мили, само за да бъдат разграбени от войници под руско командване.

Масовото убийство на европейски граждани трябваше да втвърди реакцията на Запада на постоянната руска агресия, като предотврати инвазията на президента Путин през 2022 г. с широкообхватни санкции и увеличаване на военната помощ за Украйна, според офицери от НАТО и Украйна, които са служили по това време.

Населението на източния регион на Украйна все още плаща цената за неуспеха на света да отговори на свалянето на MH17 или на дори по-ранни провокации от страна на Кремъл.

"Първата грешка, която Западът направи, беше, че не отговори на руската инвазия в Грузия през 2008 г. Разбира се, през 2014 г. имаше втори нов етап — Крим и Донбас+, каза тази седмица подполковник Иван Дубей. Украински командир от, който се бие с руснаците в Донбас от 2014 г. Той си спомня ужаса да открие, че цивилен пътнически самолет е бил свален, и сцените на смесени човешки останки в хаоса на мястото на катастрофата, някои от тях от малки деца.

"Мисля, че за момент след MH17 изглеждаше, че дори руснаците бяха уплашени, осъзнаха, че са прекрачили всички морални граници", каза Дъби, цитиран от The Times.

Кремъл бързо започна кампания за дезинформация, предлагайки поредица от невероятни обяснения, за да твърди, че Украйна е свалила MH17, въпреки че руският командир Игор Гиркин се хвалеше, че са свалили самолет, който смята, че е бил превозвач на украински военни части .

"Тогава те спокойно излъгаха и светът ги остави да продължат напред", каза Дъби. "Ако Западът искаше да подкрепи демократичните нации, трябваше да ни предостави повече военна помощ. Тогава щяхме да спрем руснаците, когато започнаха тази инвазия."

Малко санкции бяха въведени срещу Русия веднага след катастрофата, но световните политици, в плен на парите от руски петрол и газ, до голяма степен абдикираха от отговорността си в полза на бавните и неефективни колела на международната съдебна система.

Днес ще бъдат отслужени възпоменания за загиналите. Но десет години след катастрофата нито едно от семействата на жертвите не получи справедливост. Съвместно разследване на инцидента от Украйна, Холандия, Австралия, Белгия и Малайзия установи, че руски противовъздушен комплекс "Бук" е свалил самолета от окупирана територия и е бил транспортиран в Украйна от членове на 53-та бригада за противовъздушна отбрана на Русия, разположена близо до граница.

Гиркин, друг руски командир и един местен бяха осъдени задочно на доживотен затвор за ролята им в свалянето на самолета. Тъй като са в Русия обаче, едва ли някога ще излежат присъдите си.

Съвместното разследване приключи миналата година. На руските войници, за които се подозира, че са изстреляли противовъздушната ракета "Бук", и техните по-високопоставени командири, включително Путин, може би никога няма да им се потърси сметка. Съвместният екип за разследване е длъжен да не разкрива всички доказателства, които е получил.

"Имаме много информация в нашите материали, която показва важни данни за други лица преди тази трагедия, но това не е достатъчно, за да ги изправим пред правосъдието", каза Александър Баник, прокурор на Украйна в Хага. "Не можем да разкрием конкретни имена и конкретна информация, като вземем предвид факта, че всички лица, замесени в това събитие, се считат за невинни, докато не бъде доказана вина в съда."

В граждански иск, подаден срещу Русия от няколко семейства на жертвите, американският адвокат Джери Скинър поиска обезщетение от 10 милиона долара за всяка жертва, същата сума, присъдена на семействата на бомбардировката над Локърби през 1988 г. от Либия. Към днешна дата семействата, подали исковете, са получили само 100 000 долара от авиокомпанията.

Скинър твърди, че замразените руски активи трябва да се използват за компенсиране на семействата на жертвите. Той обвинява Холандия, че поставя собствения си иск за обезщетение - главно разходи, направени по време на извличането на телата и тяхното разследване - пред тези на семействата. Той каза, че Европейският съд е отказал да внесе пледоариите му.

Днес войските на Дъбей, от 32-ра механизирана бригада, се придържат към отбранителните линии около обсадения град Торецк, новият фокус на руската офанзива в Украйна. Десетилетие след като беше освободен от прокси силите на Путин в Донбас, изглежда вероятно отново да бъде окупиран.


Генерал Бен Ходжис, командир на американската армия в Европа през 2014 г., също вярва, че Западът може да е реагирал по-силно на свалянето на MH17, като наложи осакатяващи санкции и все по-голяма военна помощ за Украйна, докато тя се бореше с първоначалната хибридна инвазия на Путин в Донбас.

"Тази война в Украйна е пример за неуспешно възпиране", каза Ходжис, който отдавна твърди, че администрацията на президента Байдън трябва да премахне ограниченията върху използването на оръжия с голям обсег срещу военни цели в Русия.

Грешките на администрацията на президента Обама преди десетилетие се повтарят от Байдън, бившия му вицепрезидент, каза Ходжис. "Нашият продължаващ неуспех да отговорим на руската агресия е причината да сме там, където сме."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase