Снимка: Pixabay/Miller_Eszter

Разположен на върха на хълм на италианския остров Сицилия, Агридженто е рай за туристите. Под археологическите структури и реликвите на Долината на храмовете се намира древна подобна на лабиринт акведукт система, която все още събира вода.

Но акведуктът и други построени в съвремието съоръжения са толкова сухи, че малките хотели и къщи за гости в града и близкия бряг са принудени да отхвърлят туристите. Те нямат достатъчно вода, за да гарантират на гостите си тоалетна с промиване или душ след ден навън в летните жеги.

Сицилия започна да налага ограничения на водата през февруари, когато регионът обяви извънредно положение на фона на безмилостна суша. Остарялата инфраструктура само влоши недостига, който засегна туризма и селското стопанство, два сектора от решаващо значение за икономиката на Сицилия.

Ограничението засяга повече от 1 милион души в 93 общности. Някои трябва да намалят потреблението на вода с до 45%. Това означава, че крановете пресъхват според графика и захранването е напълно спряно през нощта на повечето места. Наличието на достатъчно вода за пиене е въпрос на организиране през деня.

В TripAdvisor и други туристически форуми туристите питат дали си струва да посетят засегнатите райони на Сицилия. Хотелите предупреждават клиентите за потенциален недостиг и помагат на посетителите да пререзервират в други курорти на острова, където ограниченията не са толкова строги или не са в сила.

В Le Cinque Novelle (B&B) в центъра на Агридженто, където ограниченията са строги, собствениците са поставили филтри на душовете и мивките си, за да спестят възможно най-много вода. Но гостите им често се оплакват.

"С право хората искат от нас уверения, преди да дойдат, но ние не знаем какво да кажем", казва Джовани Лопес, който е собственик на B&B, пред CNN. "Ситуацията бързо се отразява на целия сектор на туристическото настаняване, което рискува сериозни икономически последици, като се има предвид, че туризмът е сектор, на който почти всички в тази част на Сицилия разчитат."

Регионалното правителство на Сицилия е поискало от Рим субсидии за внос на вода от континента, но все още няма конкретен план за подпомагане. Кабинетът на италианския министър на туризма Диана Сантанче не отговори на искането на CNN за коментар, но през април тя каза, че Сицилия трябва да се опита да разшири туристическия си сезон и да избягва да се фокусира единствено върху лятото, когато проблемите с водата се влошават.

А летата в Сицилия стават непоносими за мнозина.

Миналата година островът претърпя тежки горски пожари, които принудиха туристите да се евакуират или да отложат посещенията си. Сега предизвиканият от сушата недостиг на вода е друга тревога.

Причиненото от човека изменение на климата загрява Европа по-бързо от всеки друг континент, а Сицилия е точно в центъра на тази промяна. Именно тук беше счупен температурният рекорд в Европа през август 2023 г., когато температурата в град Сиракуза достигна 48,8 градуса по Целзий.

Други части на Италия също изпитват суша, но само тази в Сицилия се счита за "екстремна", най-високото ниво, според италианския Национален институт за опазване и изследване на околната среда (ISPRA).

По-малко от една четвърт от обичайния дъжд е паднал през зимата на целия остров, което е оставило около 20% от подземните водоносни хоризонти в състояние на "недостиг на вода", според ISPRA. През февруари регионалното правителство обяви "кризисно положение и извънредна ситуация с водата" за напояване и пиене в Агридженто и четири други провинции, което да продължи поне до края на годината.

Марко Макароне, който е собственик на ресторант Caico Trattoria e Cantina в Агридженто, казва, че островът е оставен да се бори сам за себе си.

"Летният сезон е пред нас и сме притеснени. Никой не ни е дал алтернативни решения за цистерните с вода, които сами плащаме", казва той пред CNN. "Това рискува да унищожи единствения ресурс, с който разполагаме: туризма."

Макароне живее в историческия център на Агридженто от 20 години и се оплаква, че водният поток е болезнено бавен.

"За половин час не можем да напълним нито една тенджера", каза той.

Хотелите са задължени да разполагат с определено количество водни резерви спрямо капацитета си, казва Никола Фаруджио, президент на хотелската федерация на Сицилия, което означава, че те също трябва да купуват вода от континента. Но по-малките структури, включително семейните хотели и пансионите със закуска, често нямат начин да съхраняват достатъчно, за да отговорят на изискванията. И ако се намират в жилищна сграда, те подлежат на строгите дажби, които се прилагат за етажната собственост, което означава, че просто не могат да гарантират вода на гостите.

Франческо Пикарела, ръководител на хотелската федерация на Агридженто, който също притежава хотел в центъра на града, казва, че годините на неефективно управление са влошили нещата. От 2011 г. се говори за възстановяване на водопроводната мрежа, но напредъкът е малък, твърди той.

"Днешният проблем е резултат от неуспешна политика за управление на водите, която продължава вече 20 години", казва той. "Хотелите, които имат собствени резерви, по някакъв начин компенсират. Пансионите със закуска в историческия център са в изключително затруднено положение."

Той каза, че резервоарите пресъхват заради липса на дъжд, но и заради течове.

В отговор на искането на CNN за коментар, офисът на регионалното правителство на Сицилия посочи проучване, което очертава плановете на правителството за пробиване на нови кладенци, изграждане на повече тръбопроводи и връщане на остарелите инсталации за обезсоляване. Докладът също така казва, че Сицилия не е получила достатъчно средства от Рим, за да изпълни плановете си.

Местната федерация на B&B-тата каза, че "това трябваше да бъде златна година" за Агридженто, който през март миналата година беше обявен за италианска столица на културата за 2025 г., признание, което обикновено привлича повече туристи. "Вместо това разказването за водната криза от уста на уста може да съсипе сезона."

"Току-що започнахме да виждаме и подем. През 2023 г. броят на посетителите се е увеличил с 24% в сравнение с предходната година", според Пикарела.

Министерството на туризма на острова каза, че Сицилия очаква да види над 2% повече посетители, отколкото миналата година, след като много отложиха пътуванията си заради горските пожари.

"Хората посещават тази дестинация с голям интерес“, каза Пикарела. "Това лято очакваме по-голям брой летовници и всеки ден трябва да измисляме начин да продължим напред."
 
Времето изтича

Положението е също толкова тежко за фермерите. В органична ферма близо до Калтанисета в централна Сицилия, на около 50 километра североизточно от Агридженто, козите пият кална утайка. Някога там е имало езеро. Лука Камарата, който е собственик на фермата, казва, че сушата означава, че тревата за паша също е оскъдна. Никога не е виждал Сицилия толкова суха.

Липсата на вода означава, че фермери, като тези от Камарата, са изправени пред опустошителния избор: да избият стадата си или да ги оставят да умрат от глад или дехидратация.

Производителите на цитрусови плодове също виждат прочутите си сицилиански портокали да се сбръчкват по дърветата им от липса на вода. Резервоарите, използвани за напояване около вулкана Етна, където се отглеждат портокалите, сега съдържат около половината от количеството вода, отколкото обикновено. Ако няма летен дъжд, те ще спаднат до около 25%, според Обсерваторията на водните ресурси на ANBI, правителствена агенция.

Прекомерното развитие на градските центрове и фермите за цитрусови плодове и пшеница са намалили естествените влажни зони с 20%, влошавайки проблема, каза ANBI.

Регионалният президент на Сицилия, Ренато Шифани, казва, че загубите на острова - между култури, празни резервоари и умиращ добитък - вече са надхвърлили 1 милиард евро. Това дори не взема под внимание потенциалната загуба на пари от туризъм, тъй като туристите, които нямат достъп до вода в едни части на острова, резервират отново в други.

Но за общностите на места като Агридженто загубите са опустошителни.

Също толкова мрачно е и за Камарата, който казва, че цялото му препитание - 300-те му кози, 160 глави говеда и мандрата - е изложено на риск.

"Консорциумът гарантираше ротация на водата на всеки пет или шест дни", казва той, имайки предвид група представители на фермерите. "Сега вече не могат да ни кажат дали и кога ще отворят крановете."

Решенията са сложни, дори за остров, заобиколен от вода.
Трите инсталации за обезсоляване, които биха могли да пречистят морската вода на Сицилия за пиене,на или напояване са затворени за повече от 10 години. Връщането им обратно онлайн или пробиването на нови кладенци ще отнеме време.

А времето е още едно нещо, което островът изчерпва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase