Снимка: БГНЕС

Гърция налага по-строги разпоредби по популярните туристически плажове в страната, като наказва тези, които покриват пясъка със скъпи шезлонги, маси и чадъри.

Повече от 350 000 евро глоби бяха наложени през изминалата седмица от гръцкото финансово министерство на ресторанти и предприемачи, за които се смята, че таксуват незаконно туристите или възпрепятстват свободния достъп.

Наредбите, въведени тази година, налагат чадърите и шезлонгите да са на най-малко четири метра от морето и че не се разрешава наемане на по-малки плажове с пясък под четири метра. Властите използват дронове и сателитно проследяване, за да наложат правилата, както и приложение за смартфон за регистриране на оплаквания от местни жители и туристи.

Само за пет дни те действаха по повече от 1000 жалби, предимно в дестинации в северната част на полуостров Халкидики и региони около Атина и Корфу.

Има план за разполагане на дронове на Цикладите и Додеканезките острови, за да се помогне за защитата на справедливия достъп до плажовете, тъй като природната и културна среда са заложени в гръцкото законодателство като „задължение на държавата и право на всеки човек“.

"Нашата цел е да защитим както околната среда, така и правото на гражданите на свободен достъп до плажа и да запазим нашия туристически продукт, както и здравословното предприемачество", каза Костис Хацидакис, министър на икономиката, в изявление в понеделник.

Жалбите до голяма степен се получават чрез MyCoast, приложението, което позволява на хората да докладват за незаконни дейности на властите. Но разпоредбите не се оказаха популярни сред бизнесмените на плажа, като в медиите те бяха наречени "войни за солариуми".

Повечето от глобите, издадени тази седмица, бяха на фирми, които запълват плажно пространство с шезлонги и чадъри. От тях най-малко три предприятия са затворени изцяло за работа без лиценз.

Новите правила в Гърция идват на фона на редица нови ограничения, наложени на туристите, както и демонстрации в европейските ваканционни курорти това лято.

В Испания имаше протести в Майорка, Тенерифе и Барселона, където местните жители стреляха с водни пистолети по вечерящи туристи през уикенда. Италианският остров Капри удвои фериботната такса за туристите до пет евро, за да се опита да намали броя им, а Амстердам изрично каза на британските посетители през уикенда да стоят настрана.

В Гърция най-новите разпоредби се прилагат въпреки протестите на местните жители на остров Парос в Егейско море, където хората се разбунтуваха срещу фирмите, които таксуват до 120 евро за шезлонг, вместо това настоявайки за безплатен и безпрепятствен достъп до плажовете.

Оттогава т. нар. "Движение на кърпите" се разпространи на други острови, включително Родос, Наксос и Серифос, като правителството се зарече да възстанови плажовете на Гърция от свръхкомерсиализацията.

"Чрез непрекъснати инспекции в цялата страна и използване на модерни технологии, ние гарантираме спазване на законите навсякъде", каза Хацидакис.

Гърция очаква повече от 33 милиона туристи това лято, с пет милиона повече, отколкото през 2022 г. Индустрията поддържа около 20% от икономиката на страната и всяко четвърто работно място.

Страната преживя най-горещия си юни от 1960 г. насам, докато Средиземноморието се подготвя за лято на горещи вълни и горски пожари. Температурите през юни обикновено не надвишават 31C, но тази година достигнаха 40C по време на гореща вълна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase