Снимка: БГНЕС

"За успешното реализиране на Коридор 8 е особено важно да има пълна готовност за сътрудничество от страна на Република България. Очакваме България да предприеме всички необходими действия в посока подобряване на инфраструктурата на Коридор 8, както и да изпълни задълженията, произтичащи от Двустранното споразумение от 1993 г. за изграждането на ГКПП Берово - Клепало." Това се казва в позиция на македонското външно министерство.

Само преди ден македонският премиер заяви, че е "лудост Скопие да троши пари за Коридор 8."

Ето цялата позиция на македонското МВнР.

Изграждането на пътна и железопътна инфраструктура в регионални рамки ще се реализира успешно само ако всички страни по Коридор 8 непрекъснато предприемат съвместни дейности за тяхното развитие и модернизация.

Това е наш дългосрочен ангажимент, върху който работим всеотдайно и очакваме еднаква степен на сътрудничество и конструктивност от другите участващи страни в този процес.

Република Северна Македония е силно ангажирана с постигането на целите, поставени в рамките на НАТО и със създаването на регионална инфраструктура, като част от европейската мрежа от коридори, които имат за цел да засилят икономическото влияние и да улеснят търговията и транспорта в региона.

Отчитайки геополитическото положение на транспортни коридори 8 и 10, Република Северна Македония предприема всички необходими дейности за тяхното завършване и модернизиране.

В областта на пътната инфраструктура тази година завършва изграждането на скоростния път от Куманово до Крива Паланка и чрез завършената рехабилитация на пътя от Крива Паланка до границата с Република България, което представлява обща инвестиция от 105 милиона евро. Модерното пътно решение ще повлияе значително на обмена на стоки и услуги, както и на увеличаване на икономическото сътрудничество между двете страни.

В същото време ви напомняме, че преди това напълно рехабилитирахме магистралния участък Скопие - Куманово и с тези инвестиции намалихме времето за пътуване по маршрута Скопие - София до по-малко от 2 часа и 30 минути.

Що се отнася до железопътния коридор 8, Република Северна Македония осъзнава геостратегическото значение на този пътен коридор и като страна изпълнява множество дейности за регионално свързване и завършване на оста Запад-Изток.

В този контекст подчертаваме, че изграждането на железопътната линия от Куманово до Беляковце е във фаза на реализация, което представлява инвестиция от 40 милиона евро. В същото време посочваме, че изграждането на железопътната линия от Беляковце до Крива Паланка, на стойност 155 милиона евро, е във фаза на реализация. Освен това сме в етап на тръжна процедура за избор на изпълнител за изграждането на последния участък от Крива паланка до ГКПП Деве баир, жп линия, която завършва в предполагаем тунел.

Също така Република Северна Македония е поела и изпълнила всички задължения от Двустранното споразумение от 1993 г. за изграждането на граничния пункт Берово – Клепало, както и инфраструктурата към граничния пункт.

Имайки предвид гореизложеното, още веднъж подчертаваме, че Република Северна Македония предприема всички необходими дейности за изграждането на няколко големи регионални инфраструктурни проекта, които са от споделено стратегическо значение за страната, региона и Европейския съюз. | БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase