Снимка: БГНЕС

Гърция се готви да приеме рекорден брой туристи, точно когато е изправена пред нова криза, свързана с времето.

В по-голямата част от страната е паднал малко или почти никакъв дъжд от месеци. Сега, когато островите се подготвят да приемат гости през летния сезон, напрежението върху водоснабдяването почти никога не е било толкова голямо, казаха служители, фермери и учени.

Най-големият резервоар на гръцкия остров Наксос е пресъхнал. Полезен е само за костенурките, които кръстосват калните му плитчини. Надолу по течението морската вода е проникнала в празни напоителни кладенци, което е навредило на ценната реколта от картофи на острова.

По-на юг, на остров Карпатос, властите наложиха ограничения върху допълването на плувните басейни, докато на северния остров Тасос властите търсят инсталация за обезсоляване, за да направят морската вода годна за пиене.

"Имаше силен недостиг на валежи в Средиземно море и особено на Наксос. Нашите резервоари са празни", каза кметът на острова Димитрис Лианос.

Милиони туристи посещават Гърция всяка година, за да се насладят на нейните древни места, девствени плажове и тюркоазени води.

Но въздействието на изменението на климата, включително по-високите температури, непостоянните валежи и горските пожари, застрашават бъдещето на най-големия икономически двигател на страната.

Тази година се чувства особено напрегната. След най-топлата зима в историята горските пожари започнаха необичайно рано, някои в райони, където обикновено има сняг. Най-малко шестима туристи, включително известният британски телевизионен водещ Майкъл Мозли, загинаха миналия месец, когато горещите вълни заляха страната.

Експертите по климата се опасяват, че най-лошото тепърва предстои. Андреа Торети, координатор на Европейската и глобална обсерватория за сушата към Службата за управление на извънредни ситуации на Коперник, каза, че след като ефектите от сушата станат видими, е твърде късно да се предприемат действия.

"Трябва да избягваме да мислим в извънреден режим, (вместо) да гледаме на превенцията и готовността", каза Торети, цитиран от Independent.

Недостигът на вода е сериозен в Наксос, планински остров с 20 000 души в една от най-популярните и сухи части на Егейско море. Десетки хиляди туристи се стичат по бреговете му през лятото.

Двата резервоара на острова съдържат 220 000 кубически метра използваема вода, една трета от нивото от миналата година и еквивалент на само няколко дузини олимпийски басейни.

Властите са осигурили три преносими инсталации за обезсоляване, които ще обработват морската вода, за да стане безопасна за пиене, и които според кмета Лианос трябва да покрият недостига в къщи, хотели и басейни.

Но фермерите няма да получат никаква пречистена вода и трябва да разчитат на кладенци, които са били замърсени от морска вода. Фермерите казаха, че това замърсяване възниква, когато кладенците са достатъчно празни, за да проникне солената вода.

Стелиос Ватракокоилис отглежда прочутите картофи на Наксос, които са обичани в Гърция заради масления си вкус и са защитени от имитация според правилата на ЕС. Добивите му ще бъдат наполовина тази година заради солената вода за напояване, каза той.

"Това е голямо разочарование, защото ние, хората, не успяхме да предвидим, че изменението на климата ще почука и на нашите врати", каза той, докато шепа работници събираха картофи наблизо.

Страните от Средиземноморието, включително Испания и Италия, също търсят начини да подсигурят водните си запаси чрез обезсоляване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase