Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При тежки и глобални въпроси, хаос на глобалната сцена, при тези дефекти, които показва демокрацията, виждаме с какво се занимават политическите сили в България и какви проблеми ги вълнуват. В тази ситуация България е силно неподготвена за онова, което ни предстои. На тези големи въпроси трябва да се търси съвместен отговор, който не може да бъде даден само от една от глобалните сили, това коментира проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Светът е в състояние на много дълбока промяна, която е свързана с изменения в много процеси, свързани с обедняването на населението на света, което вече е над 8 милиарда души и това, че голяма част от него не могат да се справят с оцеляването си, както и текущата технологична и научна революция, каза Кънчев. Въпросът, който се поставя, е дали може да построим глобална рамка, която да реши проблемите, пред които сме изправени.

Гостът допълни, че геополитически аспект съществуват и въпроси като войната на Русия в Украйна, с която Москва едва ли ще даде отговор на някои от належащите проблеми. Междувременно в САЩ след дебата между двамата текущи кандидати се вижда превес към позициите на Доналд Тръмп.

"Можем спокойно да кажем, че както Русия, така и Китай, и западната либерална демокрацията в момента са в криза. Подринат е във висока степен както моралът на западната демокрация и още повече и моралът на Русия. На тези въпроси трябва да се търси съвместен отговор. Не може да бъде даден отговор само от една от глобалните сили.“

Поставя се и въпросът за опасността от използване на стратегическо или тактическо ядрено оръжие от страна на Русия, тъй като в началото на май месец Москва обяви, че ще започне учения на няколко фази с ядрените си сили. Гостът смята, че тези с учения се набелязват цели и се предупреждава Западът да не превъоръжава Украйна с високотехнологични съвременни оръжия.

Има тежки и необратими събития, които пронизват света, като се вижда неспособността на много от големите политически играчи да намерят решение и да го приложат. Гостът допълни, че се заговаря за многополюсен модел, който обаче е най-труден за баланс.

"При тези тежки и глобални въпроси, при този хаос на глобалната сцена, при тези дефекти, които показва демокрацията виждаме с какво се занимават политическите партии в България, какви проблеми ги вълнуват. Аз мисля, че при тази ситуация България е силно неподготвена за онова, което ни предстои и което ще ни сервира историческото развитие много бързо, но ние не сме готови.“

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase