Снимка: Bulgaria ON AIR

Левият "Нов народен фронт" е готов да управлява Франция. Това заяви след изборите Жан-Люк Меланшон - лидер на "Непокорна Франция", след като не се оправдаха очакванията за абсолютно мнозинство на крайната десница. Лидерът на "Национален сбор" Жордан Бардела обяви, че все пак остава единствената алтернатива, независимо че неговата партия остана на трето място.

"Президентът Макрон разпусна парламента поради това, че нямаше мнозинство и разполагаше с 250 мандата от 577. И второ, че европейските избори дадоха силна преднина на "Национален сбор". Той искаше да се получи избистряне на ситуацията във Франция, да върне властта в ръцете на избирателите. Но това, което виждаме, е, че вместо ситуацията да бъде избистрена, тя стана още по-заплетена", каза анализаторът Стефан Манов на живо от Тулуза за "България сутрин".

По думите му някои избиратели са гласували за кандидат, с когото въобще не се оприличават.

"Но това се случи само и само да се прегради пътя на "Национален сбор". Да не забравяме, че във Франция изборите се провеждат по мажоритарна система в два тура и ето го парадокса - "Национален сбор" има 36% като гласове, над 10 млн. избиратели, но само 25% от мандатите в парламента. "Нов народен фронт" взе 25% от гласовете, но има 32% от мандатите", разясни Манов за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че ситуацията в момента е изключителна за историята на Франция.

"Досега не е имало трипартийно разделяне на парламента на равни групи. Френската Република в конституционната си уредба няма наръчник за сглобяване на сглобка. Тези дълги преговорни процеси, които са в Германия и Нидерландия, тук го няма като политически рефлекс. Много са сурови посланията на лидерите, всеки държи на своята позиция. Франция в момента е абсолютно неуправляема", подчерта анализаторът.

Стефан Манов припомни, че френският президент Еманюел Макрон има още 3 години мандат.

"Ако не подаде оставка в следващите седмици, никоя от политическите сили в парламента няма интерес да се качи на потъващия "Титаник". Защо? Защото важните избори във Франция са президентските. Всички наточват ножове за 2027 година и ако се качат на потъващия кораб на Макрон, те веднага ще търпят негативите на едно управление", добави той.

Манов отбеляза, че социолозите във Франция са анализирали вота на французите и кои са били темите, които ги вълнуват, като първата тема е политиката на доходите - инфлация, покупателна способност.

Очаквайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase