Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Европейският съюз е изправен пред обезсърчаващо предизвикателство през следващите пет години: да приведе в ред публичните финанси, като същевременно събере инвестициите, необходими за справяне с нарастващия набор от общи предизвикателства, не на последно място прехода към чиста енергия.

Задачата ще изисква ниво на дисциплина и сътрудничество, което е анатема за крайно десните популисти, които след силно представяне на последните избори ще заемат една четвърт от Европейския парламент до 2029 г. Още повече причина тя да бъде изпълнена, пише в редакционен коментар на Bloomberg Opinion.

Комбинираните удари на глобалната пандемия, войната в Украйна и въоръжаването на енергийните доставки от Русия се отразиха на държавните финанси. Предвижда се общият държавен дълг на еврозоната да надхвърли 90% от брутния вътрешен продукт през 2025 г. спрямо около 84% преди пандемията и 66% преди финансовата криза от 2008 г. – траектория, която заплашва да подкопае общата валута. По-специално Франция и Италия - с едни от най-високите съотношения дълг към БВП в региона - трябва да намалят бюджетните дефицити или да бъдат изправени пред санкции съгласно новите фискални правила на ЕС.

Междувременно ЕС отчаяно се нуждае от средства за проекти, които ще бъдат от полза за целия регион. Само зеленият преход ще изисква повече от 5 трилиона евро публични и частни инвестиции през следващите пет години. Актуализирането на физическата и комуникационна инфраструктура, укрепването на отбранителните способности, увеличаването на военното производство и подкрепата на Украйна ще струва стотици милиарди повече.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

баба мара

преди 2 месеца

ами защо няма фин стабилност защото няма ръководители това са алчни хоралапачи хванали се за кокала и не пускат затова финансов одит на ек

28

Киро Брейка

преди 2 месеца

Марионетки!

27

Анонимен

преди 2 месеца

Тия щели да си вържели финансите. По-голям виц, не бях чувал. Че как ще ги изберат иначе. Ако вземат да си "вържат" финансите, ще оберат още едно поколение. А ЕС се готви за военна икономика...там има всичко друго, но не и "финансова стабилност".

fallback