Снимка БГНЕС

Германският министър на отбраната Борис Писториус се очаква да представи днес плановете си за нов модел на военната служба, предадоха ДПА и БТА.

След като информира парламентарната комисия по въпросите на отбраната, той планира да изложи предложенията си на пресконференция този следобед. Писториус каза, че подкрепя някаква форма на задължителна военна служба, поне до известна степен - въпрос, който в Германия създава противоречия.

Задължителната военна служба в Германия бе на практика отменена през 2011 година, въпреки че германското законодателство съдържа правила, съгласно които хора може да бъдат набрани за войници в случай на война или други видове напрежение.

През последните години германските въоръжени сили изпитват недостиг на личен състав и миналата година броят на военнослужещите спадна до 181 500 въпреки усилията да бъдат привлечени доброволци.

Нахлуването на руските сили в Украйна наложи да бъде направена равносметка за състоянието на германските въоръжени сили - канцлерът Олаф Шолц обеща да ги възроди, отбелязва ДПА.

Министърът на отбраната Писториус нареди да бъдат проучени различни модели на задължителна служба във въоръжените сили. ТойГермания обмисля вр каза в парламента, че Германия не може да разчита само на доброволци. Военният министър неведнъж е подчертавал, че Германия трябва да стане „годна за война“, за да може да действа като надеждна възпираща сила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase