Снимка: БГНЕС

Намаляващите разходи за изграждане на слънчевите панели през последните години са довели индустрията до "необратима точка" и вероятно соларната енергия ще бъде основният енергиен източник през 2050 година, показа проучване на Университета в Екситър, цитирано от The Independent. Изследователите посочват, че целите при фотоволтаиците са не само достижими, но и необратими.

"Слънчевата енергия е най-широко разпространеният енергоизточник на Земята и тя става все по-привлекателна икономически след увеличаване на инвестициите", се казва още в проучването.

В последната година отново има бум в зелената енергия, като един от основните двигатели се оказа Европейският съюз (ЕС). Енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, насърчи повечето държави да се обърнат към своите енергоизточници, както и да увеличат инвестициите във възобновяеми енергийни източници.

Проучване на Станфордския университет на базата на данни за 2021 година и 2022 година показва, че седем държави по света произвеждат електроенергията си изцяло от възобновяеми енергийни източници - водни централи, соларни панели, вятърни турбини или геотермални източници. Това са Албания, Бутан, Непал, Парагвай, Исландия, Етиопия и Демократична република Конго.

Проучванията на изследователя Марк Джейкъбсън показват, че като цяло 47 държави по света прозвеждат повече от 50% от енергията, която потребяват, от зелени централи. Сред тях обаче не са най-големите икономики, сочат данните. От тях е видно, че най-напред е Китай с почти 27% дял на зелената енергия, следват САЩ (20,75%), Япония (19,8%), Индия (19,3%) и Русия (19,1%).

Целият анализ - на сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase