Снимка: БГНЕС

Високопоставени европейски прокурори разследват твърдения за криминални нарушения във връзка с преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Pfizer, съобщи говорител на прокуратурата в Лиеж.

През последните месеци следователите от Европейската прокуратура са поели функциите на белгийски прокурори, които разследват фон дер Лайен за "намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси", според правни документи, с които са се запознали "Политико" и говорителят на прокуратурата в Лиеж. Макар че прокурорите от Европейската прокуратура разследват предполагаеми криминални престъпления, все още на никого не са повдигнати обвинения във връзка със случая.

Първоначално разследването е започнато от белгийските съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство - въпреки че последното е в процес на оттегляне на жалбата си след изборната победа на проевропейското правителство, ръководено от Доналд Туск, заяви говорител на полското правителство.

Жалбата на Балдан се съсредоточава върху предполагаемата размяна на текстови съобщения между фон дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла в навечерието на най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията от COVID-19, в афера, наречена "Pfizergate".

В. "Ню Йорк Таймс", който пръв разкри, че размяната на съобщения се е състояла, докато двамата лидери са уточнявали условията на сделката, започна паралелно съдебно дело срещу Комисията, след като тя отказа да разкрие съдържанието на съобщенията след искане за достъп до документи.

Новината, че Европейската прокуратура вече разследва случая, рискува да постави под допълнително наблюдение ролята на председателя на Комисията в мегасделката за ваксините, чиято стойност се оценява на над 20 млрд. евро. Европрокуратурата води общоевропейски разследвания на финансови престъпления и теоретично би могла да изземе телефони и други материали, свързани с тях, от офисите на Комисията или от други страни в Европа, като например родната на фон дер Лайен Германия.

Развитието на събитията идва в деликатен момент за ръководителя на ЕК, тъй като тя се ориентира към втори мандат.

Досега Комисията отказваше да разкрие съдържанието на текстовите съобщения или дори да потвърди съществуването им.

Сделката, договорена в разгара на пандемията през 2021 г., първоначално се разглеждаше като триумф за фон дер Лайен. Но оттогава самото количество закупени ваксини предизвика въпроси, като в края на миналата година POLITICO разкри, че има разхищение на дози на стойност поне 4 млрд. евро. Оттогава договорът за ваксините с Pfizer е предоговорен.

Кампаниите за прозрачност и някои политически опоненти се опитаха да окажат натиск върху Комисията да обсъди случая, но фон дер Лайен досега е избягвала да го разглежда. В отговор на директен въпрос, зададен й от "Политико" относно липсващите текстови съобщения, фон дер Лайен заяви: "Всичко необходимо по този въпрос е казано и разменено. И ние ще изчакаме резултатите."

През 2022 г. Европрокуратурата обяви, че проверява обществените поръчки за ваксини в ЕС в по-общ план, но това е първият път, в който службата е свързана изрично с "Pfizergate".

Случаят, който се разглежда в момента от Европейската прокуратура, обединява няколко различни правни, политически и финансови аспекта - и се пресича с исковете, които фармацевтичният гигант Pfizer заведе срещу Унгария и Полша.

Миналата година Балдан, 36-годишен белгийски лобист, свързан с групата на скептиците по отношение на ваксините Bon Sens, подаде наказателна жалба в Белгия във връзка с ролята на фон дер Лайен в преговорите за ваксините с Pfizer заради това. Според правната информация, предоставена от адвоката му, той твърди, че става дума за "намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси".

Добавянето на исковете от европейски правителства към жалбата му придава тежест на това, което иначе би могло да се разглежда като личен кръстоносен поход. Унгария, ръководена от Виктор Орбан, твърд противник на фон дер Лайен, също е подала жалба във връзка с ролята на председателя на Комисията в преговорите за ваксини с Pfizer, твърдят двама запознати със случая, пожелали анонимност.

Полша е подала собствена жалба през ноември миналата година, потвърди говорител на полското правителство. След избирането на Туск през декември обаче "новото правителство работи за оттеглянето на Полша от това производство", заяви говорителят.

Детайлите по делото не са публични, но запознати лица заявиха, че макар жалбата, подадена от Унгария, да е различна от тази на Балдан, тя е съсредоточена върху същата размяна на текстови съобщения. Жалбата на Полша е в същата насока, заявиха двамата запознати с подробностите по делото.

Срещу Унгария, и Полша също така са подадени искове от Pfizer за пропуснати плащания за дози ваксини след спиране на доставките, като се позовават на свръхпредлагането и финансовото напрежение от войната в Украйна.

Служител на Европейската комисия заяви, че Комисията не е знаела за евентуални производства, освен от статии в пресата.

Унгарското правителство не отговори на молбата за коментар. Pfizer и Европрокуратурата отказаха коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase