Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвеститорите очакват Фед и ЕЦБ да намалят лихвените проценти към средата на тази година, което най-вероятно ще отпуши потенциал за трансакции към трето-четвърто тримесечие на 2024 г. Това означава, че с намаляването на лихвите, дупката между търсене и предлагане в цените ще намалее. Има предпоставки за риск за европейските банки предвид ситуацията в имотния сектор в Европа, но не виждаме осъществяване на този риск. Наблюдавайки най-важния индикатор - а именно процент свободни площи, в Европа, а дори и в Германия ситуацията е в доста здравословни рамки. Това коментира Георги Киров, партньор в Colliers International в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Имотният пазар от отдавна е евро базиран и минаването към евро като разплащателно средство е положителна новина за бранша, но не е спасителен пояс.“, каза гостът.

Проблемните области са свързани с инвестиционните трансакции, които са социалноосигурителни фондове и институционални пари, които купуват недвижими имоти. При тях цялата история е разлика между лихва и възвращаемост. Другият сегмент, който представлява потенциален риск конкретно в Германия, е строителният бранш. За тези фирми е под някаква форма перфектната буря – от една страна покачващите се разходи за енергия и работна ръка, от друга страна лихвите потискат покупките, заяви Киров.

Там, където потенциално могат да възникнат проблеми, например в офисния пазар, са градове, които имат прекалено много високи сгради, както в Лондон.

"Доколкото централните банкери могат да задържат ситуацията и да не бързат с намаляването на лихвите, това означава, че системата има устойчивост – вкл. и недвижимите имоти.“

Забавянето в заявките и вероятността от две намаления на лихвите, вместо три, според Киров е по-скоро положителен сигнал. Дългосрочната прогноза на Фед за инфлация е над прага от 2%, така че те действат адаптивно.

NYCB е банка, която има голяма позиция кредити, които са отдадени в бизнес имоти, но най-голямата от тях е в жилищни имоти, които са отдадени под наем. По последни новини тази банка има голям шанс да бъде спасена под формата на продажба на част от портфолиото си от заеми, вкл. и вкарване на ликвидност. Това е знак, че има спокойствие в САЩ и не се вижда като зараза, която би могла да обхване по-голям сегмент, смята Киров.

В Европа сме царе на т. нар. политика, в която ако банките имат проблем, се опитват да го решат заедно с кредитополучателя, но дори не сме стигнали до момента, в който това е необходимо. Основна индикация е процентът незаети площи, който в момента не е тревожещ. В Германия по-особеното е, че има предизвикателства в строителния и инвестиционния бранш, а те са свързани. Нормално е да има притеснения за системен риск, но дори в този контекст процентът на заети площи на офисен и индустриален пазар е изключително нисък. Това би могло да доведе до банкрути главно на строителни фирми. Оттам строителният бранш, когато е в някаква форма на затруднение, не веднага може да се рестартира, което под някаква форма ще вкара стрес в системата, посочи Киров.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase