Снимка: БГНЕС/EPA

Първите доставки на помощи от Германия за хората в ивицата Газа бяха спуснати днес от въздуха с парашути като част от мисия на германските военни за оказване на помощ на населението там.

Германските въоръжени сили изпратиха в района на Газа два самолета С-130 "Херкулес". Всеки самолет може да транспортира до 18 тона товар. Самолетите излитат от Йордания, която е инициатор на въздушните доставки. САЩ и Франция също участват в инициативата.

Организации за оказване на хуманитарна помощ описват положението в Ивицата Газа като все по-отчайващо. ООН заяви, че в крайбрежната ивица се очертава гладна криза, ако доставките по сухопътните маршрути не бъдат разширени.

По време на първия си подобен полет германските военновъздушни сили пуснаха 4 тона хуманитарни доставки. Четирите палета са доставени с точност от височина около 1000 метра. Федералното министерство на външните работи заяви, че този полет е само началото на въздушния мост с помощи, съобщи БНР.

По суша под израелски контрол все още пристигат много по-малко храни, отколкото са необходими за снабдяването на приблизително 2,2 млн. души. Поради това САЩ и ЕС подготвят допълнителни доставки на помощи по море.

Днес 115-те тона храна и питейна вода, пристигнали от Кипър, бяха разпределени в Ивицата Газа. Операцията на организациите "Отворени ръце" и "Световна централна кухня" се смята за тест за морския мост на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase