Снимка: БГНЕС/EPA

Групата активисти от "Последно поколение" отново демонстрира с блокади на пътища на няколко места в Германия в подкрепа на по-активни действия по отношение на изменението на климата, но за разлика от предишните акции участниците не се залепиха за пътното платно, предаде ДПА.

Протестиращите настоява за радикални действия в областта на климата, включително пълен отказ от въглища, нефт и газ. Групата организира улични блокади от началото на 2022 г., като участниците се залепват за пътните настилки.

Около 130 участници блокираха днес по обяд оживения мост, свързващ берлинските квартали Фридрихяхайн и Кройцберг – Варшавския мост, съобщи полицията. Те многократно ставаха и сядаха в двете пътни ленти.

В баварските градове Мюнхен и Регенсбург полицията преброи съответно 120 и 150 демонстранти на съобщените и нерегистрираните събрания. Според местната полиция в Мюнхен не е имало сериозни проблеми с трафика.

Недалеч от терминала за втечнен природен газ (LNG) на остров Рюген в Балтийско море 30 активисти са възпрепятствали движението по пътя за достъп до фериботното пристанище.

Първоначално полицията е позволила на групата да продължи, но след няколко часа е прекратила акцията. По-голямата част от участниците са били изведени от пътя от полицаи, съобщи говорителка на полицията пред ДПА. Някои от групата са напуснали пътя доброволно.

Говорител на "Последно поколение" преди това беше заявил, че протестиращите искат да останат по-дълго, вероятно до неделя. Терминалът за втечнен природен газ е "върхът на лудостта на изкопаемите горива", каза той, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase