Снимка: БГНЕС/EPA

Обединеното кралство обяви в сряда, че ще се откаже от статута си на "non-dom", който позволява на хората, които живеят там, но имат постоянно пребиваване в чужбина, да избягват данъци върху чуждестранните си активи в продължение на 15 години.

Преразглеждането на системата, която осигуряваше преференциално третиране на богатите чужденци, идва в момент, когато нарастващата разлика в богатството в много западни страни принуждава някои от тях да ограничат данъчните и гражданските облекчения, предназначени за чужденците. През октомври миналата година Португалия обяви плановете си да се отърве от програмата за необичайно пребиваване - политика, която позволяваше на чужденците да плащат по-ниски данъци върху доходите и пенсиите от местните жители в продължение на 10 години.

И така, къде могат да отидат емигрантите от Обединеното кралство и други места, за да защитят активите си? Ето пет държави по света, които предлагат облекчения за чужденци.

Откакто през 2016 г. беше приложен нов данъчен закон, жителите и нежителите на страната не се облагат с данък върху доходите, получени в страната, или върху чуждестранните си активи. Този закон е основен двигател за икономиката на страната, като привлича богати инвеститори и стимулира пазара на недвижими имоти. На тези тропически острови също така няма данъци върху богатството или наследството.

Чужденците могат да си осигурят и гражданство, което обещава безвизово пътуване до Европа, само срещу 100 000 долара. Гражданите на Антигуа и Барбуда могат да пътуват до 154 държави, без да кандидатстват за предварителна виза. Имайте предвид, че ЕС се опитва да попречи на тази безвизова политика и оказва натиск върху нея и други карибски държави или да закрият програмите си за гражданство чрез инвестиции, или да ги затегнат.

През последните няколко години Дубай и другите емирства привлякоха поток от мениджъри на хедж фондове и банкери от цял свят, благодарение на свободните данъчни закони и удобствата за богатите. ОАЕ не облагат с данък личните доходи, капиталовите печалби, наследството, подаръците и имотите. Освен това има една от най-ниските корпоративни данъчни ставки в света - 9% за компании, генериращи годишна печалба над 375 000 дирхама (102 000 долара).

Страната също така наскоро увеличи обхвата на хората, които могат да кандидатстват за визи за дългосрочно пребиваване, включително предприемачи и инженери. Въпреки това Дубай става недостъпен, тъй като заради популярността му цените на недвижимите имоти се покачват главоломно. Списъците на чакащите за международни училища и частни клубове са доста дълги.

Щедрата данъчна система на Италия за чужденци, създадена през 2017 г., е много ефективна за привличане на емигранти. Броят на хората, които се местят в Милано и се възползват от тези данъчни облекчения, се е увеличил повече от два пъти през 2021 г. до общо над 1300 души. Новопристигналите жители плащат годишна такса в размер на 100 000 евро (109 000 долара) и са освободени от плащането на данък върху доходите от чужбина. Те също така могат да не плащат данък върху 50% от доходите си в Италия, ако не са били местни лица през двете предходни данъчни години.

Неотдавнашният наплив в Милано повиши цените на недвижимите имоти и допринесе за по-високите разходи за живот в града, като разпали напрежение сред местните жители. Въпреки това, тъй като Обединеното кралство и Португалия оттеглят стимулите за чужденци, консултантите по благосъстоянието твърдят, че Италия ще бъде един от основните бенефициенти на глобалните емигранти - особено от Америка и Близкия изток - които искат да паркират парите си в европейска държава с ниски данъци.

В Сингапур картината е смесена. Макар че азиатският град-държава се възползва от рестрикциите на Китай спрямо Хонконг, миналогодишният ход за повишаване на данъка върху недвижимите имоти до 60% за чуждестранните купувачи го направи по-малко изгоден. Ставката на данъка върху доходите на физическите лица за жителите е ниска и е ограничена до 22 %. Стандартният корпоративен данък е 17 %.

Въпреки това, за да закупи къща на стойност 5 млн. долара, чуждестранен купувач ще трябва да плати 65% данъци в Сингапур, включително други налози, в сравнение с около 4% в Ню Йорк, 15% в Лондон и 30% в Хонконг, според изчисленията на Savills.

Мултимилионерите продължават да се стичат в Монако, за да се насладят на казината, лъскавия начин на живот и ниските данъци в града. Малката държава, която е място за игра на европейския елит, няма данъци върху недвижимите имоти, личните доходи и капиталовите печалби. Имотите, отдавани под наем, се облагат с 1% от годишния наем. Монако елиминира данъците върху дивидентите, изплащани от местни компании, и не начислява общ корпоративен данък върху доходите, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Според неотдавнашен доклад на консултантската компания Knight Frank европейската страна има най-скъпите недвижими имоти в света, където за 1 млн. долара се купуват само 172 кв. м. имот. Разрешение за пребиваване в страната може да се получи при инвестиция от над 1 млн. евро (1,1 млн. долара).

Най-високи данъчни ставки

Ако сте любопитни за държави, в които данъците са по-високи, но същевременно предлагат добро качество на живот и обществени услуги, Франция, Белгия, Дания и Япония имат едни от най-високите данъчни диапазони в света.

Данъкът върху доходите във Франция достига до 45%, подобно на Япония. Франция начислява 3% допълнителен данък върху доходите, надвишаващи 250 000 евро (273 000 долара), а данъкът върху капиталовите печалби е 19%. Данъците върху доходите в Дания достигат до 52%. В Белгия всеки доход над 46 440 евро се облага с 50%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase