Снимка: Pixabay/HubertdeThé

Когато наскоро вдовицата на руския дисидент Алексей Навални говори пред Европейския парламент, тя каза нещо поразително. "Ако наистина искате да победите Путин, трябва да станете новатор", заяви Юлия Навальная пред евродепутатите. "Трябва да престанеш да си скучен."

Да бъдеш новатор и интересен може да са черти, които не винаги се свързват с някои европейски политици.

Но те трябва да мислят по различен начин, не само за това как по-добре да подкрепят Украйна, но и за увеличаване на натиска върху Русия.

Сянката на потенциалното президентство на Доналд Тръмп е надвиснала над континента, пораждайки съмнения относно дългосрочната подкрепа на Америка за Украйна.

Пакет от американска военна подкрепа за Украйна на стойност 60 милиарда долара е задържан в Камарата на представителите. А на бойното поле руските сили започват да печелят срещу своите по-слабо въоръжени противници.

Две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна европейските столици до голяма степен поддържат политическата си подкрепа за Киев.

През януари Европейският съюз договори пакет от безвъзмездни средства и заеми на стойност 50 милиарда евро за финансиране на държавните и обществени услуги на Украйна.

Но ЕС не успя да изпълни целта си да изпрати един милион снаряда в Украйна до началото на този месец.

Дипломатите от ЕС все още се пазарят относно плановете за ново допълване от 5 милиарда евро към Европейския фонд за мир, за да закупят още оръжия за Киев. А НАТО казва, че тази година около 12 европейски членки все още може да не изпълнят целта на алианса да изразходват 2% от националната продукция за отбрана.

Още оръжия

С промяната на дипломатическия и военния баланс Европа трябва да мисли креативно как да подкрепи Украйна и да възпре бъдещата руска агресия.

Има съществуващи запаси от боеприпаси и оръжия, които Европа може да даде на Украйна.

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън каза пред Камарата на лордовете тази седмица, че вместо да извеждат от експлоатация оръжейни системи срещу големи разходи, след като технически изтекат сроковете им на годност, съюзниците трябва да ги дадат на Украйна.

Той също така каза, че страните в Източна Европа "наследени съветски боеприпаси", подходящи за украински оръжия, трябва незабавно да освободят тези запаси.

Но, както през цялата тази война, европейските лидери все още агонизират какви оръжия да дадат на Киев.

Последният спор е за германските ракети Taurus. Те имат обхват от около 500 км повече от доставените от Обединеното кралство Storm Shadows, използвани от Украйна.

Много съюзници вярват, че Taurus ще даде шанс на Украйна да нанесе удар дълбоко в тила на руските линии.Но германският канцлер Олаф Шолц се опасява, че те могат да бъдат използвани и срещу руски градове и се съпротивлява, страхувайки се от ескалация на напрежението.

Има и планове Украйна да получи отчаяно необходимите артилерийски снаряди. Чешкото правителство се съгласи тази седмица на сделка за 1,5 милиарда долара за консорциум от 18 държави от НАТО и ЕС за закупуване на 800 000 патрона - калибър 155 мм и 122 мм - извън ЕС,  пишат от BBC.

Това е значителна промяна за по-протекционистки настроените членове на ЕС, особено Франция. Но няма да отговори на търсенето на Украйна за 2,5 милиона снаряда, които според нея са й необходими тази година.

Повече разходи за отбрана

Политиците също обмислят нови начини за увеличаване на разходите за отбрана, включително предложение Европейската инвестиционна банка да прекрати забраната си за финансиране на отбранителни проекти.

Има предложения европейските страни да си сътрудничат повече в доставките на отбрана, като купуват съвместно оръжия от производителите, за да намалят разходите. Правителствата също се стремят да дадат на отбранителните фирми по-дългосрочни договори, за да увеличат производството в индустрия, която е силно рискова.

Но малко от това би могло да се случи за една нощ. Един британски министър казва пред BBC: "Човек забравя, че от Дюнкерк до Деня D минаха четири години. Отнема много време, за да се генерира маса, за да премине от защита към нападение."

Повече военна подкрепа за Украйна

Естония иска всички страни от НАТО да се ангажират да дадат на Украйна поне 0,25% от продукцията си във военна подкрепа.

Това ще събере около 120 милиарда евро годишно. Въпреки че някои съюзници са съпричастни, тази идея все още не е спечелила широка подкрепа.

Някои европейски политици също изготвят планове за форма на актуализирано "ленд-лизинг" споразумение за заемане на оръжия на Украйна, точно както съюзниците направиха за СССР по време на Втората световна война. Но тези идеи са на ранен етап.

Руски активи

Много се мисли за това как най-добре да се използват замразените руски активи на стойност около 300 милиарда евро, държани в западни финансови институции.

Даването на пари директно на Украйна може да е незаконно
и да изложи на риск европейските активи в други съдии дикции. Но ЕС разглежда план за използване на печалбите за финансиране на военна подкрепа за Украйна. А Обединеното кралство разглежда отделно предложение за използване на активите като обезпечение за бързи репарации за Украйна.

Целта е не само да се съберат пари за Украйна, но и да се нанесе стратегически удар срещу Русия, като удари силно нейната икономика.

Така че някои европейски политици мислят странично. Но напрежението остава.

Много източноевропейски държави отделят повече военни ресурси от западните си колеги. Небрежните немски офицери разстройват съюзниците, като разкриват военни тайни.

А президентът на Франция Еманюел Макрон разроши перата, като предложи Западът да обмисли поставянето на военни ботуши на земята в Украйна, смятано от много анализатори за ненужен спор за неправдоподобен вариант.

Може би най-голямото противопоставяне в европейските столици е относно дългосрочното предизвикателство от Русия.

Неотдавнашно проучване на мозъчния тръст на Европейския съвет за международни отношения показа, че макар повечето европейци да подкрепят Украйна, само 1 от 10 смята, че тя може да спечели пълна победа.

Някои анализатори казват, че това е така, защото европейските правителства не са разбрали по-широкото предизвикателство от Русия.

"Няма доказателства, че най-високото политическо ниво е разбрало мащаба на заплахата или се е опитало да я обясни на обществеността", казва Кийр Джайлс, старши консултант в Chatham House, британски мозъчен тръст. "Ако действието дойде твърде късно, за да се избегне бедствие, това ще се дължи на престъпно самодоволство."

И така, ще се справи ли Европа с предизвикателството?
Може би тази седмица имаше малък намек за промяна.

Франция отдавна е критикувана, че не предоставя на Украйна достатъчно военна подкрепа. Но президентът Макрон, който веднъж каза, че Русия не трябва да бъде унижавана, беше в оптимистична форма.

"Със сигурност наближаваме момент за Европа, в който ще трябва да не бъдем страхливци", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase