Снимка: Pixabay
fallback

Страните от ЕС и Европейският парламент постигнаха съгласие за намаляване на отпадъците от пластмасови опаковки, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

Мерките предвиждат забрана на опаковките от пластмаси и производни материали за плодове и зеленчуци в супермаркетите, малки опаковки за кетчуп и др. в ресторантите, както и на малките бутилки за шампоан и др. в хотелите.

Предвижда се забрана за използване на термосвиваеми опакови на куфари по летищата от 2030 г.

Преговарящите страни поставиха цел най-малко 10 на сто от опаковките на алкохолни и безалкохолни напитки да бъдат за многократна употреба. Т.нар вечни химикали (които се натрупват в почвата и водата и не могат да се разграждат допълнително - бел. ред.) не трябва да присъстват в смесите за производство на опаковките, е записано още в текстовете.

Споразумението също така определя цели за намаляване на опаковките с 5 на сто до 2030 г., както и с 15 на сто до 2040 г., допълва Ротйерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Shark

преди 2 месеца

После пак се чудете защо Марин Ло Пен и нейната партия, както и други такива партии набират поддръжници.

28

Анонимен

преди 2 месеца

Е па едно време всички напитки и течности се продаваха във стъклени бутилки! Плодовете и месата във хартия ги завиваха,нямаше и пласмасовите торбички !! Какво стана пак ли ще се връщат тези времена?А кога ще забраните и използването на пласмасата за изработка на дрехи ?

27

Анонимен

преди 2 месеца

Не не е вярно че щели да забраняват презервативите. Щели само да забранят малките презервативи.

fallback