Снимка: БГНЕС

Европейските избори са сложни не организационно, а защото хората трудно си представят нещо, което се намира на хиляди километри в Брюксел и е съставено от куп държави, а България участва в него само със 17 евродепутати.
Това каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

Важният момент, който трябва да се предава като послание към избирателите е, че голям елемент от обществения и икономическия живот на Европа се решава колективно, "за добро или за лошо", коментира Стефан Манов и подчерта, че ситуацията днес в Европа спрямо последните избори през 2019 г. е коренно променена.

Последните кризи допринесоха да бъдат разкрити много дълбочинни пластове, подчерта Манов. Той обърна внимание върху това, че решения, вземани през 90-те години в посока съществена либерализация на икономическите отношения, едновременно с въвеждането на все по-строги изисквания, касаещи околната среда и зеления преход, започват "да влизат в съществена колизия, която рефлектира върху широки слоеве от населението, не само изолирани категории професии – примерно фермери".

"Общо е усещането, че сме в една пранга, която не дава достатъчно възможност на средната европейска класа да се чувства уверена в бъдещето си."

По думите му, обедняването на средната класа и сриване на средната класа към бедната класа е обективирано в статистики, а натрупването на напрежение става в ежедневието.

"На всеки два дена се самоубива френски фермер, по официална статистика. Изненади в изборите могат да се очакват не защото 42% (колкото са гласовете за Марин льо Пен на последния президентски вот - бел. ред.) от французите са станали расисти, фашисти и нацисти. Просто има натрупване, което може да избие в тази посока. Отговорност на елитите е да чуят реалните проблеми."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase