Снимка: БГНЕС

Над 150 000 души протестираха в Берлин срещу засилващия се крайнодесен национализъм.

Митингът в Берлин беше организиран от алианса "Ръка за ръка - действай солидарно сега!". Политическите партии не са сред организаторите, но в митинга участват много политици. Лидерът на социалдемократите Саския Ескен и федералният министър на здравеопазването Карл Лаутербах се появиха заедно с плакат, на който пишеше: "Покажете на нацистите червен картон".

По данни на полицията в Берлин са се събрали значително повече хора, за да протестират срещу десния екстремизъм, отколкото беше обявено по-рано: Под лозунга "Ние сме защитната стена: съюз срещу десницата" множество хора се обявиха срещу десния екстремизъм и „Алтернатива за Германия“ в Берлин.

Основната зона за събиране при Бундестага беше "напълно заета", написа полицията в платформата X.

Според полицията на протеста присъстват над 150 000 души, а според организаторите - 300 000, съобщи БНР.

Според интернет платформата "Заедно срещу десницата" този уикенд в цяла Германия са организирани десетки демонстрации. По данни на полицията повече от 7000 души мирно са образували плътна човешка верига около парламента на провинция Долна Саксония в Хановер.

Организаторите говореха за около 10 000 участници. На плакати и табели бяха изписани лозунги като: "Човешки права вместо десни хора".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase