Снимка: Bulgaria ON AIR

Драстичен срив при цените на земеделските продукти през третото тримесечие на 2023 г. Това показват данните на "Евростат". Протести на фермерите пламнаха като огнище и обхванаха Европейския съюз. На много места сме свидетели и на блокада на пътища с тежка техника.

"Надяваме се държавата да прояви здрав разум и да си влезе в своите функции, тъй като още през ноември ние ги предупредихме, че ще има сериозен проблем. С решение на Европейската комисия помощта за Украйна беше продължена до юни месец 2024 г. Това е вече трета година, в която има такава помощ", каза представителят на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" Цветан Цеков в студиото на "България сутрин".

Атанас Атанасов от Федерация на развъдните организации в говедовъдството заяви, че ако е нужно, протестите могат да продължат и две седмици.

"Без тези пари няма как да бъдем задоволени. Исканията в Аграрната камара са свързани със законодателни промени", уточни Атанасов.

По думите на Калин Иванов от Националното сдружение на българските лозари предвидените средства за сектора са незначителни.

"Секторът е със страшно много разходи и много малко приходи. Тези суми няма да компенсират нищо. Нашите проблеми трябва да се решат с политики. Искаме създаване на борси. Борихме се за дигитализиране на лозарския регистър, сега остава да започне да функционира. Всяка година с по 10% намаляват винените лозя в България. Войната в Украйна ни удари пряко. Щетите са много големи. Има хиляди тонове необрана продукция по лозовите масиви", коментира Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Цеков българското земеделие е болно, а това, което се случи с войната в Украйна, е върха на пирамидата.

"Вижда се и че европейската политика е на сламени крачета, които вече се клатят. Ние сме солидарни с нашите украински колеги, но не сме съгласни с това българското земеделие да претърпява такива изключително сериозни щети. От Украйна в Европа влиза продукция, която е на много ниска себестойност. Това нарушава целия пазарен механизъм. Търпим индиректни и директни вреди. Вече не може да изнасяме нашата продукция, тъй като не можем да продаваме. В рамките на три години загубихме следно над 20% производствен потенциал за българските плодове и зеленчуци. Най-лошото е, че българските политици не могат да приемат на сериозно тези цифри, не виждат какво се случва по пазарите", добави Цеков.

По думите на Атанасов модулната ставка е необходима. По този начин се обединяват средни и малки производители.

"За украинската помощ искаме запазване на нивата от миналата година. Искаме половината от сумата да бъде раздадена като помощи на земеделските производители. Двата най-засегнати сектора за 2022 г. и 2023 г. са млякото и зърнопроизводството. Секторите плодове, зеленчуци и животновъдство са болните деца на нашето земеделие", коментира Атанасов.

"Тези свръхпечалби не ги видяхме. Доказахме, че цените на производител не са мръднали. В рамките на три години не сме повишили цените си, в същото време имаме - около 70-80% повишаване на разходите. Ако няма решения, ще се протестира, докато се намерят решения. Нашата политика е българското земеделие, запазването на българското производство. Искаме българското земеделие да бъде върнато, българската нация да се храни с български продукти, да бъде запазена нашата земя", подчерта Цеков.

Атанасов заяви, че протестиращите няма да се приберат, докато тези въпроси не се сложат на масата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase