Снимка БГНЕС, архив

РС Македония рискува да се окаже там, където беше по времето на правителството на Никола Груевски - когато всеки ден ВМРО-ДПМНЕ говореше за НАТО и ЕС, но не направи нищо за влизането на страната в тези два съюза. Това предупреди президентът на РСМ Стево Пендаровски, предаде БГНЕС.

В интервю за „Слободен печат“ той коментира дари Скопие може да получи по-добра преговорна рамка. По отношение на критиката от страна на опозицията, че рамката е можела да бъде по-добра, ако с тях са се консултирали, Пендаровски заяви: „Моята оценка е, че ВМРО-ДПМНЕ направи собствена партийна сметка, че само с антибългарска и по същество антиевропейска реторика, но и антиалбанска реторика доста често през изминалата година, ще получи повече точки и ще спечели следващите избори. Не ги интересува фактът, че нанесоха непоправими щети на реалното мнение на гражданите за Европа и междуетническите отношения. По някаква тяхна логика ще го оправят, като дойдат на власт“. Той подчерта, че дори когато си в опозиция, трябва да носиш политическа отговорност.

Според него много трудно ще се подобри имиджа в Европа заради антиевропейската риторика на ВМРО-ДПМНЕ, които са основната причина той да спадне до безпрецедентно ниско ниво.

„Трудно е да се върне назад, когато говорят, че Европа не ни обича или ключовата теза на опозицията, че Европа ни обича само като българи. Това е политическа глупост от най-висок клас. Но това беше изразено от висшите представители на тази опозиционна партия. Да убедиш 26 държави и България да предоговорят преговорната рамка е сизифова задача. Пожелавам им много успех, ако са в състояние да подобрят рамката за преговори. Но висшите европейски служители казват, че такова нещо е невъзможно“, заяви Пендаровски.

Той не спести и критики срещу България, твърдейки, че със сигурност преговорната рамка е можела да бъде по-добра, ако „България не беше тръгнала с радикална националистическа реторика“ срещу нас. Според него в България не е имало европейски политици, които да покажат европейско поведение – да подадат ръка, вместо да затягат конфронтацията. „За съжаление някои от тогавашните политици говореха санстефански език“, добави Пендаровски.

Той подчерта, че българските претенции са били вкарани в разумни граници. „Успяхме да го направим с помощта на Европа, защото там малко хора разбират тези радикални националистически български елементи. И накрая стигнахме само до това да вкараме българите в Конституцията“, заяви Пендаровски.

Коментирайки посланията на помощник-секретар по европейските и евразийските въпроси на САЩ Джеймс О'Брайън за изборите, президентът на РСМ каза: „Знам, че някои европейски приятели не са доволни от това, но аз твърдя, че през последните няколко години Америка се застъпваше Македония да бъде член на ЕС повече от много членки на ЕС. За тях е важно Македония да не е ничия страна, а част от ЕС, защото всички знаем старото уравнение „по-малко Европа на Балканите означава повече Русия на Балканите“. Те имат национален интерес да бъдем интегрирани в ЕС и го показват“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase