Снимка БГНЕС, архив

Унгарският министър-председател Виктор Орбан потвърди в интервю за френското седмично списание "Поан", че е готов да смекчи позицията си за използването на бюджета на Европейския съюз за пакет от помощи за Украйна, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че изявлението е направено в навечерието на извънредната среща на върха на ЕС по този въпрос в четвъртък.

Вчера главният политически съветник на премиера на Унгария - Балаж Орбан, заяви, че Унгария е отворена за предложението 50 милиарда евро за Украйна да бъдат взети от бюджета на Европейския съюз. Планът е тази помощ да бъде отпусната за срок от четири години.

"Унгария е готова да участва във взимането на общото решение от страна на 27-те (страни членки на ЕС), ако бъде гарантирано, че занапред ще решаваме всяка година дали да даваме тези пари, или не. И това ежегодно решение трябва да има същото правово основание, както и сега: то трябва да бъде единодушно" гласят думите на Орбан, цитирани от "Поан".

Виктор Орбан бе отявлен критик на финансовата и военна помощ, оказвана от ЕС на Киев, като поддържаше близки връзки с Москва от началото на руската инвазия в Украйна преди близо две години. Унгария бе единствената държава от Европейския съюз, която на срещата на върха през декември не одобри въпросния пакет от финансова помощ за Украйна.

В интервюто за "Поан" унгарският министър-председател изразява и убеденост, че би могло да се вярва на публикация, в британския в. "Файненшъл таймс". В материала се казва, че Европейският съюз ще подложи на натиск унгарската икономика, в случай че Будапеща продължи да блокира новата помощ за Киев, предаде БТА.

"След като "Файненшъл таймс" публикува документ, който разяснява в подробности сценарий за финансова блокада и шантаж на Унгария, може да бъдем сигурни, че такъв вариант съществува", казва Виктор Орбан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase