Снимка: БГНЕС

Подкрепяме Румъния и България, за да може Черно море да остане сигурна зона, а не да се превърне в опасна зона. Това заяви френският посланик в Букурещ Н. Пр. Никола Варнери в интервю за „Аджерпрес“.

Дипломатът отбеляза, че районът на Черно море „до известна степен е опасна зона – има плаващи мини и трябва да се борим срещу тази опасност“.

Спирайки се на бъдещето на френско-румънските военни отношения, посланик Варнери припомни, че тези отношения имат дълбоки корени, датиращи още от времето на Първата световна война.

„Но ако оставим историята за учебниците, няколко дни преди започването на руската офанзива в Украйна, президентът Еманюел Макрон заяви, че ако трябва да отидем някъде, то това трябва да бъде в Румъния“, отбеляза посланик Варнери и добави, че веднага след 24 февруари 2022 г. е сформирана бойна група, която да прерасне в бригада.

„Бригадата всъщност не е завършена, но всички структури на бригадата са налице, включително оборудването, което разполага с 1500 войници, които се обучават, с последователни ротации на всеки четири месеца. Видях ги, когато се подготвяха за участие във военни учения. Те са истински войници, готови за война, ако се наложи. Надяваме се, че това няма да се случи, че Румъния никога няма да бъде нападната“, заяви дипломатът. Той отбеляза, че ситуацията малко му напомня на разполагането на френски войски в Западна Германия по време на Студената война на Запада с Варшавския договор.

Всички се надяваха, че няма да има нужда от тях, но те бяха готови да тръгнат след няколко часа. Това е същото. Мисия "Aigle" е готова във всеки един момент. Подготвена е да бъде разгърната до нивото на пълна бригада, в случай на нужда“, подчерта посланик Варнери. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase