Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Парламентът на Турция ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Кандидатурата бе одобрена при гласуване след повече от четири часа дебати.

Законодателите гласуваха с 287-55 гласа в подкрепа на кандидатурата на скандинавската страна, която ще стане 32-ят член на ръководения от САЩ алианс. Очаква се държавният глава Ердоган да подпише законопроекта в следващите дни.

Швеция поиска да е част от НАТО след началото на войната в Украйна. През юли Турция, която е членка на НАТО, оттегли възражението си срещу присъединяването на Швеция към алианса.

Анкара обвиняваше Стокхолм, че не приема достатъчно сериозно турските опасения за сигурността, включително борбата ѝ срещу кюрдските бойци и други групировки, които Турция смята за заплаха за сигурността си. Шведското и германското правителство приветстваха решението на турския парламент.

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг призова Унгария да последва примера на Турция и да допусне Швеция в НАТО.

"Приветствам гласуването на Великото национално събрание на Турция за ратифициране членството на Швеция в НАТО", каза снощи Столтенберг.

"Разчитам и Унгария да завърши националното си ратифициране колкото е възможно по-скоро", добави генералният секретар на НАТО.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 3 месеца

Някой изобщо вярвал ли е, че това няма да стане. Все едно гладен *** на входа, да спре богаташа да си купи луканка в магазина. Чакаше се просто да минат изборите в Турция.

16

Км

преди 3 месеца

Много е хлъзгав тоя Ердоган.Както е казал народа:,,С негово въже не е добре да се спускаш в кладенец,,

15

5G cancer terror

преди 3 месеца

Warnings about CANCER TError with 5G black death and cancer weapons anti TURKEY.. More 880 000 victims from last 90 days!!! Експерти да прослушат внимателно записи на тези видео репортажи.. ЧУват се облъчвания с черно чумно канцерогенно терорстични оръжия инсталирани в ТУрция.. КАлибрират се оръжия за масови манипуалции базирани на "МРЪСЕН ИЗСКУСТ ВЕН ИНТЕЛЕКТ" Внесени са в Турция хиляди хардуерно софтуерни комплекси. ДА се сравнят с тези ползвани за обсебване на подпалвачите във Франция.

fallback