Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Супермаркетите пропускат приходи като продават храна, чиито срок на годност скоро ще изтече, защото техните служители губят часове като претърсват продукти с кратък срок и ги намаляват ръчно.

Осемгодишна датска компания, която се е занимавала с разхищение на храна в ресторантите сега се насочва към стоки с изтичащ срок на годност от магазините за хранителни стоки. От този месец TGTG продава решение, работещо с изкуствен интелект, което помага на супермаркетите да се справят със сроковете на годност, които са основен проблем при разхищението на храни на дребно.

"Всеки ден в магазините за хранителни стоки служителите обикалят и преглеждат всички различни продукти, за да проверят дали на нещо не му изтича срокът на годност изцяло на ръка", заяви главният изпълнителен директор на TGTG Мете Лике в интервю за Bloomberg Green. Лике казва, че този процес отнема много време и води до грешки. Често продуктите с изтекъл срок на годност се забелязват твърде късно, а отстъпките не успяват да привлекат клиентите.

Целта е да стане ясно кога храната може да бъде дарена или продадена с голяма отстъпка чрез едноименното приложение на Too Good To Go.

Инфлацията повишава търсенето на по-евтини стоки с кратък срок на годност, казва Йорген Дейгаард Йенсен, професор в Университета в Копенхаген, който изследва икономиката на хранителните отпадъци. Супермаркетите също все повече се фокусират върху използването на отстъпки и промоции на продукти с изтичащ срок на годност, за да ограничат разхищението на храна и да повишат печалбата си.

Независимо къде се изхвърлят, хранителните отпадъци имат последици за околната среда. По оценки на ООН около 30% от храната, произведена за консумация, се разхищава в световен мащаб, което е причина за 8% до 10% от емисиите на парникови газове.

Много хора бъркат етикетите за срок на годност, които посочват кога дадена храна вече не е безопасна за консумация, с етикетите за срок на годност, които показват оптимално качество.

Целият материал - на сайта повече по темата в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 3 месеца

До 18 - Дания, относно храните, просто е друг свят. Там имаш на повечето храни два етиката - Едният е, че е по ЕС стандартите. За съжаление, ЕС стандартите, когато са ги прокарали, датчаните са си имали техни, местни датси, които са били много по-високи, затова имат и още едно етикетче, че покрива И датските стандарти. Проблемът е, че изискваш общество, в които хората ти подвикват, да се върнеш, когато пресичаш на червено.

24

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен 24 - Не и от голяма верига или хора, на които не разчитам. Инае, като см бил по рибни пазари в чужбина, когато работих като готвач, още 4 сутринта се започваше с продажбите и до 9-10, каквото остане, започваха да го дават с амаление, а до края на деня, можеше да намериш и работи на половин цена. Не, че бяха "застояли", просто хубавото се изкупуваше рано-рано, а на другия ден, каквото не се изхвърляше, отиваше, да правят кюфтета и храна за котки ...

23

Анонимен

преди 3 месеца

30% от храната се разхищавала! ЕХЕЕЕЕ! Ни трябваше да имам купчини с храна до всеки голям град, тогава ... СПРЕТЕ СЕ! Това е средство за контрол. И стигга с това И.И., че се изтърка.

fallback