Мариуш Камински. Снимка: архив, БГНЕС

Полски съд постанови бившият вътрешен министър  Мариуш Камински, обявил гладна стачка в затвора, да бъде хранен насила, заяви президентът, цитиран от Ройтерс. Случаят предизвика остри реакции на фона на конфликта между старото и новото правителство, свързан с върховенството на закона.

Още по темата
Бившият министър Камински и неговият заместник Мачей Воншик бяха задържани миналата седмица във Варшава и бяха изпратени в затвора, след като бяха осъдени по обвинения в злоупотреба със служебно положение на предишни постове. Двамата членове на бившето правителство на партията "Право и справедливост", чийто съюзник е президентът Анджей Дуда, съобщиха, че започват гладна стачка след вкарването им в затвора.

Все още не е ясно за кой съд говори президентът, а информацията за съдебното решение не е потвърдена от Ройтерс.

До ситуацията се стигна, след като новото проевропейско правителство направи опити да отмени реформи, въведени от предишния кабинет, които според критици са увеличили политическото влияние върху съдилищата, и в същото време подвежда под отговорност онези, които обвинява в нарушения. Отмяната на реформите, предприети от предишното правителство, е важна, тъй като ще даде възможност да  бъдат отпуснати милиарди чрез европейски фондове, отбелязва Ройтерс.

"Право и справедливост" се опитва да представи Камински и Воншик като политически затворници, твърдение, което бе отхвърлено от правителството и от активисти за правата на човека.

"Днес получих информация от съпругата на Мариуш Камински, че е изготвено съдебно постановление, което гласи, че той трябва да бъде хранен", каза пред репортери Дуда на Световния икономически форум, който се провежда в Давос.

"Отново призовавам правосъдния министър Боднар, главния прокурор, в чиито ръце е възможността да се отмени ефективната присъда на Мариуш Камински и Мачей Воншик, той може да го направи по всяко време".

Министърът на правосъдието Адам Боднар попита Дуда защо не използва собствените си правомощия като президент и да помилва двамата политици, вместо да настоява за по-дълга процедура, с която те да бъдат освободени.

Камински и Воншик бяха обвинени в злоупотреба с власт за пръв път през 2015 г. за това, че са позволили на командвани от Камински агенти да използват уловка при разследване. Те отрекоха да са извършили нарушения и бяха помилвани от Дуда, който им позволи да заемат правителствени длъжности. Тогава адвокати поставиха въпроса дали Дуда е имал право да помилва Камински, преди да има издадено окончателен съдебен акт.

Миналата година, след като премиерът Доналд Туск дойде на власт, Върховният съд заяви, че делото трябва да бъде гледано отново и Камински и Воншик бяха осъдени през декември на две години затвор. Те не бяха вкарани в затвора веднага заради юридически спорове дали са загубили имунитета си като избрани членове на парламента.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase