Снимка: архив, БГНЕС

Бившият полски министър на вътрешните работи Мариуш Камински, който беше задържан и пратен зад решетките след наложена му присъда за злоупотреба с власт, извършена по времето, когато е заемал министерския пост, обяви днес, че започва гладна стачка зад решетките, предаде Ройтерс.

„Заявявам, че смятам присъдата си … за акт на политическо отмъщение“, казва Камински в изявление, прочетено от бившия му заместник-министър Блажей Побожи на пресконференция, дадена пред сградата, в която се помещава канцеларията на премиера.

Още по темата
„Като политически затворник аз започнах гладната си стачка от първия ден на задържането си“, се казва още в съобщението на Камински.

Полиция влезе вчера в президентския дворец със съдебна заповед за задържането и отвеждането в затвора на бившия министър на вътрешните работи и неговия заместник, с което предизвика скандал между държавния глава и новото правителство.

След като спечели властта през октомври, министър-председателят Доналд Туск, бивш председател на Европейския съвет, се закле да прекрати практиките на предшествениците си от националистическата партия „Право и справедливост“, които бяха обвинявани в нарушаване на демократическите принципи по време на осемгодишното си управление, пояснява Ройтерс.

Задържането на двамата ключови депутати на партията – Камински и бившия му заместник Мачей Васик – представлява "залп срещу противника", който очевидно няма да бъде последен в периода на обостряне на отношенията между президент и правителство, които са от различни политически лагери, отбелязва агенцията.

Стотици протестиращи се събраха вчера пред президентския дворец в подкрепа на „Право и справедливост“, представители на която са Камински и Васик, както и пред полицейското управление, в което те бяха откарани след ареста им, допълва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase