Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Стефан Сежурне, лидер на центристката политическа група "Обнови Европа" в Европейския парламент, ще бъде новият външен министър на Франция, съобщи канцеларията на президента Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

Oще по темата
В изявлението се посочва, че министрите на финансите и на вътрешните работи - Брюно Льо Мер и Жералд Дарманен, запазват постовете си.

Себастиан Льокорню остава министър на въоръжените сили. Ерик Дюпон-Морети ще продължи да оглавява министерството на правосъдието и в новия кабинет, отбелязва Франс прес.

Най-голямата изненада в промените в кабинета обаче предизвика името на новия културен министър – консерваторката Рашида Дати, която е близък съюзник на бившия президент Никола Саркози. Назначаването ѝ ще отслаби в по-голяма степен консервативните опоненти на Макрон, а също така дава сигнал за желанието му да внесе допълнителен политически опит в кабинета си, коментира Ройтерс.

Дати е бивш министър на правосъдието със силен глас на политическата сцена и името ѝ е много разпознаваемо във Франция.

"Това е голям политически обрат, никой не е очаквал подобно нещо", каза пред телевизия Бе Еф Ем Розлин Башло, бивш културен министър от кабинета на Саркози. "Тя е изключително борбена, популярна е и се харесва на обикновените хора", допълни Башло.  

С привличането на голямо име от редиците на консерваторите Макрон се отклонява от предишната тенденция да назначава в кабинета си технократи. Освен това решението му показва, че вече се стяга за политическа битка на изборите за Европейски парламент през юни.

Петдесет и осем годишната Дати произхожда от скромно семейство, като родителите ѝ са от Северна Африка. Досега тя оглавяваше консервативната опозиция в парижкото кметство, което означава, че Макрон елиминира още един потенциален съперник в битката за кметския пост в столицата, който сега е в ръцете на социалистите.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

ми като нищо

преди 3 месеца

До Shark С тези ококорени влажни очи!:)))))

42

Shark

преди 3 месеца

И той ли е мека китка. На такъв прилича

41

Анонимен

преди 3 месеца

Се журне житан?

fallback