Снимка: БГНЕС
fallback

Това са избори, чиято цел мнозина не виждат, за институция, чиято роля малцина разбират напълно. Международно гласуване, което все още се разглежда предимно в национален план, от гласоподаватели, които го виждат главно като нискорисков начин за изразяване на национално разочарование.

"Те всъщност не са свързани с ЕС и нямат особено значение" дълго време беше популярното мнение за изборите за Европейски парламент, чието последно издание, от 6 до 9 юни, отново ще запълни 705-те места в единствения пряк избран орган на ЕС.

Това твърдение никога не е било наистина вярно и със сигурност е станало още по-малко вярно от 2009 г., когато Договорът от Лисабон постави парламента в по-равностойно положение с националните лидери при решаването какво прави ЕС и колко харчи.

Този път изглежда мнението е по-малко точно от всякога. От друга страна, проучванията показват, че около 400 милиона гласоподаватели в ЕС повече от всякога вярват, че блокът е важен, интересуват се от изборите през 2024 г. и възнамеряват да гласуват.

Но тъй като евроскептиците, които са на първо място в нацията, се увеличават в целия ЕС и се прогнозира, че ще постигнат успех. Макар и далеч от достатъчните за мнозинство в парламента.

Според проучване на Евробарометър сред 27 000 души, публикувано през декември, 57% от гласоподавателите се интересуват от изборите, шест пункта повече в сравнение с предишните европейски избори през 2019 г., а 68% възнамеряват да гласуват - с девет пункта повече.

Рекордните 72% смятат, че членството е било добро за страната им, докато 70% смятат, че ЕС има значение в ежедневието им. Но гласоподавателите също се тревожат за бъдещето: 73% се страхуват, че стандартът им на живот ще се понижи тази година.

Джорджина Райт, старши сътрудник в базирания в Париж мозъчен тръст Institut Montaigne, казва, че гласоподавателите са все повече убедени от COVID и поредица от геополитически кризи, че има някои проблеми, "които очевидно не могат да бъдат разрешени на национално ниво".

Въпроси, свързани с войната на Русия срещу Украйна, като ролята на ЕС в сигурността на Европа, както и кризата с разходите за живот, миграцията и зеления преход и разходите за него ще бъдат от първостепенно значение, добавя Райт, въпреки че "много може да се промени" преди юни .

Изборите за Европейски парламент остават до голяма степен "27 национални кампании и 27 национални избори", казва тя пред The Guardian. "Той все още не е напълно общоевропейски и проблемът му остава, че много хора всъщност не знаят какво прави парламентът."

Но този път те "ще гласуват с мисъл за ЕС", казва Райт.

"Не защото обичат ЕС, а защото има нарастващо разбиране, че някои въпроси могат да бъдат решени само на ниво ЕС. Дебатът за ЕС вече не е за или против, а "какъв вид".

Повечето от националистическите партии в Европа се отказаха от план да последват Великобритания извън от ЕС. Но в почти дузина държави-членки на ЕС, включително Франция и Германия, крайнодесните партии са в правителството или номер едно или две в анкетите.

Проучванията сочат, че антиислямската партия на Герт Вилдерс ще спечели дори повече места сега, отколкото когато завърши на първо място на изборите в Холандия през ноември, а Националният сбор на Марин льо Пен (RN) е с 10 пункта пред центристкия съюз на Еманюел Макрон.

Италианските братя на Джорджия Мелони остават уверено напред в социологическите проучвания с 29%, австрийската FPÖ е с 30%, а в Германия през декември AfD спечели вторите си местни избори за шест месеца и е на второ място с 22%.

Прогнозирането на резултатите от изборите за Европейски парламент е трудно, тъй като двете организации, които го правят – Politico Europe и Europe Elects – разчитат на екстраполации от национални проучвания, а в европейските избори избирателите често се държат по различен начин.

И двата набора от проучвания обаче прогнозират успех за крайнодясната група Идентичност и демокрация (ID), която включва AfD, RN, FPÖ и Lega на Матео Салвини, и може да излезе с повече от 85 места от сегашните 76.

Европейските консерватори и реформисти (ECR), която включва полската Право и справедливост (Pis), Италиански братя, партията на финландците, Шведските демократи и испанската Vox, също се очаква да напреднат, преминавайки към около 80 евродепутати от 61.

Тези успехи са придружени от скромни прогнозирани загуби за дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и лявоцентристкия Прогресивен алианс на социалистите и демократите (S&D), по-голям спад за центристката група Renew (либералите) и рязък спад за Зелените, които се прогнозират да загубят до една трета от местата си.

ЕНП и S&D все още се очаква да завършат първи и втори с повече от 170 и 140 места съответно, а с Renew на 83 евродепутати и Зелените на 45, така нареченият "центристки" блок в парламента все още трябва да има комфортно общо мнозинство.

Изборите трябва да оставят ЕНП да ръководи Европейската комисия, потенциално с втори мандат за настоящия президент Урсула фон дер Лайен и S&D начело на Европейския съвет на националните лидери.

Може би най-голямото объркване би било, ако твърдо дясната група ID победи Renew за трето място, в който случай може да поиска значителен пост в комисията. Въпреки това някои анализатори виждат тези избори като потенциална повратна точка в ЕС.

Досега, казва Райт, европейските крайнодесни партии – които също постигнаха значителен напредък през 2019 г. – не са успели значително да повлияят на процеса на създаване на политики в ЕС по простата причина, че не успяха да си сътрудничат помежду си.

Това може да се промени, на мнение е Катрин Фиески от Европейския университетски институт във Флоренция. "Те няма да поемат управлението", казва тя. "Но са по-многобройни, стават по-умни и биха могли да работят с дясноцентристите."

"Няколко ключови фактора са се променили от 2019 г. и преди това", добавя Фиески. Изборите за Европейски парламент "вече не са единственият шанс на националистите да спечелят избори – все повече те печелят влияние и власт на национално ниво".

Това сближи групата ID с ECR, много от чиито членове са в или подкрепят десни правителства, тъй като успехът на изборите принуди досегашната по-радикална, твърдо дясна ID да се приспособи. Повечето избиратели не искат да напуснат ЕС или еврото.

В същото време партиите членки на дясноцентристката ЕНП се отклониха все по-надясно в търсене на крайнодесни гласове. "Вече не става дума за съвместна работа на националистически и крайнодесни групи, ECR с ID", казва Фиески. "Въпросът сега е ще работи ли десноцентристката с крайната десница: ЕНП с ЕКР."

Ключови за това, обяснява тя, ще бъдат позициите на Мелони и унгарския премиер Виктор Орбан, чиято партия Фидес все още не се е присъединила към друга група, след като напусна ЕНП през 2021 г.

"Представете си, ако Орбан се присъедини към ECR, която работи с ЕНП", казва Фиески. "Това е новата европейска зелена сделка, която е блокирана, разширяването на ЕС е отложено... Така че моето безпокойство е, че тези избори наистина могат да бъдат решаващ момент, който оставя ЕС замразен."

ЕС все пак ще осигури за своите граждани, казва Фиески, царувайки в най-лошите ексцесии на един поляризиран свят, правейки каквото може за околната среда.

"Той ще продължи да държи крепостта във време на огромна геополитическа и икономическа несигурност", на мнение е тя. "И нека бъдем честни, това не е лошо. Но това също би било огромна пропусната възможност."

Анализът е на Джон Хенли - кореспондент за Европа на The Guardian

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 4 месеца

Не е важно кой управлява , а кой държи мажоритарния дял в банките и как се разпределят ресурсите - изборите са гавра с надеждите на бедният

56

Браво!

преди 4 месеца

ЕС няма да се разпадне, но либерастите значително ще се свият.

55

баба мара

преди 4 месеца

нато и ес са вредни токсични организации нямаме никаква нужда от тях ще давамевноски да издържаме 700 безделници с високи заплати и бонуси безплатни турнетапо света лобиране на даден бизнес като ваксините и оръжието за какво е всичкотова до кога ще търпим това идват нови избори да се избират следващитебезделници видяхте денков как говореше пред празна зала

fallback