Снимка: БГНЕС

Командирът на нидерландските въоръжени сили Мартин Вийнен призова страната да се подготви по-добре за евентуална бъдеща война с Русия.

"Нидерландия трябва сериозно да се страхува от война и обществото ни трябва да се подготви за нея... Русия става все по-силна", заяви в интервю за вестник De Telegraaf генерал-лейтенант Мартин Вийнен, командир на Кралската нидерландска армия, цитиран от изданието NewsWeek.

Нидерландия, която е един от основателите на НАТО, е силен съюзник на Украйна. Миналата седмица нидерландският премиер  Марк Рюте обяви, че страната му скоро ще достави 18 изтребителя F-16 на Украйна. А Вийнен, който на 1 януари ще се оттегли от поста си, заяви, че Нидерландия трябва да последва примера на други държави, които се намират в близост до Русия, визирайки военната подготовка на  страни като Швеция, Финландия и балтийските държави.

"Има само един език, който Русия разбира, и това е езикът на силната армия", казва Вийнен. Командирът на нидерландската армия не е единственият, който призовава за по-добра подготовка срещу евентуална война с Русия - в интервю за Welt am Sonntag на 16 декември германският министър на отбраната Борис Писториус говори за необходимостта Германия да оборудва по-добре армията си, като увеличи защитата на оръжията си. Писториус заяви, че Германия трябва да е в състояние да се защитава достатъчно добре, както и да предоставя оръжия на Украйна, тъй като САЩ могат да намалят участието си във войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase