Снимка: БГНЕС

Страхът от рецесия може отново да завладее британската икономика, тъй като тази седмица има опасност от ревизия в посока надолу на предходните оценки на БВП, които пораждаха надежди, че страната може би е избегнала свиването.

Първоначалните оценки на брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство за трите месеца до септември показаха нулев растеж, но след това продажбите на дребно се оказаха по-слаби, отколкото се смяташе първоначално. Възможно е това да е достатъчно, за да се намали растежът с няколко десети от процентния пункт при публикуването на ревизираните данни в петък.

Дори и толкова незначителна промяна може да съживи разговорите за техническа рецесия - дефинирана като две последователни тримесечия на свиване - през втората половина на годината. Това би било мрачен фон за желанието на министър-председателя Риши Сунак да спечели преизбирането си догодина и също така би подсилило спекулациите, че Английската централна банка скоро ще се насочи към намаляване на лихвените проценти.

Почти всички анализатори не очакват промяна на първоначалната оценка, въпреки че някои, включително Дан Хансън, старши икономист за Обединеното кралство в Bloomberg Economics, считат, че има вероятност от понижаване на оценката.

"Бюрото по национална статистика вероятно ще потвърди, че БВП е в стагнация през третото тримесечие, но според нас има известен риск продукцията да бъде ревизирана надолу", каза Хансън. "Първата оценка показа, че БВП е спаднал, само че не с достатъчно, за да се отрази на закръглянето, а след това данните за продажбите на дребно бяха ревизирани надолу. Статистиката няма да има нужда от много повече слабост, за да може БВП да регистрира спад от 0,1%."

Въпреки че последните данни за еврозоната се влошиха осезаемо, което разпали слуховете за намаляване на лихвените проценти и рецесия, в Обединеното кралство картината е много по-разнопосочна.

Оптимизмът в проучванията на бизнеса и потребителите контрастира с мрачната картина, очертана от нарастващия брой фалити, забавянето на продажбите на дребно в навечерието на Коледа и предупреждението за забавяне на търсенето от мрежата от източници на Английската централна банка.

"Растежът вероятно ще остане незначителен през следващата година, което означава, че няма да е необходимо голямо влошаване на настроенията или икономическите условия, за да навлезе Обединеното кралство в рецесия", каза Томас Пю, икономист в RSM UK.

В краткосрочен план перспективите пред Обединеното кралство варират от слаб растеж до лека рецесия. Докладът за БВП в петък ще определи дали през третото тримесечие е имало спад, като по-голямото от очакваното свиване на данните за октомври, публикувани миналата седмица, сочи към слабо четвърто тримесечие.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase