Снимка БГНЕС

България няма да приеме нови условия за Шенген. Но ще приемем всичко, което ще помогне за охрана на границата ни. Кои условия са допустими и кои - не, това ще се установи по време на преговорите, които предстоят, заяви премиерът акад. Николай Денков, цитиран от БГНЕС.

Въздушното облекчаване на границите ни не премахва проблема с опашките по границите, допълни премиерът. По време на преговорите ще кажа съвсем ясно, че ако няма разбиране на българската позиция, това ще се отрази на отношението на българите към Австрия и австрийските фирми, и това ще бъде добре разбрано. България е много последователна в подхода си, ние казваме: трябва да продължат преговорите, за да има най-доброто решение. До последния работен ден на тази година ще продължава да се преговаря, каза още Денков.

Още по темата
На въпрос защо резултатите на учениците са толкова тревожни, Денков коментира, че един от създателите на PISA е коментирал, че "учениците знаят много, но не знаят как да прилагат наученото".

Това мери PISA - тя показва, че имаме проблем точно в тази част на системата - не децата да учат имена и дати, а да бъдат обучени как да анализират текста и да защитават тезите си, допълни премиерът, който е и бивш министър на образованието. Няма нужда от нова реформа, трябва да променим целта на образователната ни система, според която учениците трябва да могат да ползват знанията си, за да се справят с живота. Един от основните елементи да променим това е начина на изпитване на децата - както ги изпитват, така и те се подготвят - те възпроизвеждат факти, не ги анализират. Но когато поискаш промени, много трудно получаваш подкрепа, допълни Денков.

Относно кръвните тестове за наркотици на шофьорите, премиерът обясни, че в момента излизат за 2-3 месеца, като целта е сега да стават за 2-3 седмици. Очаква се обществени поръчки да бъдат обявени в началото на следващата година, така че техниката да бъде доставена след месеци. Организационно всичко е направено, обясни премиерът.

Има над 6 млрд. инвестиции, което е с 50% увеличение спрямо миналата година, каза още Денков. Има правителство и Управленска програма, това дава увереност на инвеститорите, че има стабилност. България има една от най-ниските безработица в целия ЕС, дори в целия свят. Проблем е намирането на високообразовани кадри и специалисти у нас. Като видя инвеститор, му казвам да не се оглежда в София и Пловдив, а да гледа към Шумен, Русе, и др. Очакваме откриването на хиляди работни места с идването на новите инвеститори, каза премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase