Снимка: БГНЕС

"Никога не сме обсъждали мигранти срещу прием в Шенген. Това, което е приемливо, е да спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо", заяви премиерът Николай Денков в предаването "120 минути" по bTV.

"По отношение на контрола на границите сме поканили служители на "Фронтекс". И сега има такива. Тук няма нищо, което да ни притеснява. Поотношение на приемането на мигранти ще работим по европейските правила. От по-силния граничен контрол печели и България, и Европа.

За последните месеци броят на опитите за пресичане на границата е спаднал в пъти. Има процедури за това кой може да остане в Европа, кой трябва да бъде върнат обратно", добави Денков.

Австрийските медии съобщиха  по-рано днес, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. В съобщението, публикувано в неделното издание на вестник "Курир" и в електронното издание в събота вечер на вестник "Клайне цайтунг", цитирани от австрийската осведомителна агенция АПА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик.

По отношение на продажбата на "Лукойл" Денков заяви, че е възможно да се потърсят различни решения, но държавата трябва да има механизъм, който да не позволи да бъде фиктивна продажба или да иде в офшорка, която да не може да осигури работата на рафинерията, допълни Денков.

"Постигнахме доста за тези шест месеца, дадохме важност правителството да заработи, а не да отидем отново на избори, доходите ни са много по-големи от инфлацията", отчете още премиерът по повод първите 6 месеца на кабинета. Според Денков правителството е успяло да свърши голямата част от работата за тази година. Ако успеят с бюджета, ще ги поздравя за това, отбеляза той.

Денков заяви, че ГЕРБ и ДПС често действат като една партия.

"Наричам ги ГЕРБ-ДПС, защото това виждаме често. Нашето споразумение, с изключение на регулаторите и Конституцията, където трябва 2/3 мнозинство, е само с ГЕРБ-СДС", каза още Николай Денков.      

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase