Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

В момента Китай се опитва да стане първа велика сила, което вероятно ще доведе до дългосрочно съперничество със САЩ и може би до нова Студена война през 21 век. В наши дни обаче светът е толкова свързан, че всяко подобно противопоставяне и подобна война биха били катастрофални за човечеството. Това е голямата задача на поколенията политици през 21 век - да избегнат нова световна война. Това коментира Стефан Тафров, бивш постоянен представител на България в ООН, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

"Понеже сме в Европа, е добре да поговорим за мястото ни в тези отношения. И ценностно, и всякак мястото на Европа е в лагера на демокрацията. Но разбира се е добре това да не доведе до някакъв вид по-сериозно военно противопоставяне от една страна между САЩ и Европа и от друга страна с Китай."

За Китай често се говори за инвестициите, които влагат на Балканите. На въпроса дали е възможно САЩ да противодействат на това и дали има вариант скоро да станем свидетели на нова визия за дипломацията на Съединените щати в световен мащаб, гостът каза, че засега Балканите не са техен приоритет, а китайските инвестиции не са толкова масивни, че да представляват заплаха. Въпреки това те гледат на Балканския полуостров с интерес.

В ефира на предаването Тафров говори и за наследството на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

Гостът го определи като централна фигура в американската дипломация на 20 век и архитект на Pax Americana. По време на поста си Кисинджър е изцяло фокусиран върху отношенията със "супер силите" и поставя на втори план близостта със средните и малки страни. Именно така той успява да запази водещото място на САЩ в световен мащаб и да затопли отношенията с Китай в момент,в който страната има сериозни идеологически различия със Съветския съюз.

Целият разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 5 месеца

До Господство .... А слончо , ... знаем че си много вещ по китайско сибирския въпрос !

17

дедо Ташунко

преди 5 месеца

Днес е Никулден! Честито на именяците!

16

Анонимен

преди 5 месеца

Всяка загуба на сащ е надежда за България !

fallback