—нимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ќедостигът на станции за зареждане и намал€ването на субсидиите вече допринесоха за забав€нето на разпространението на електрически превозни средства в √ермани€. —ега индустри€та се подготв€ за още една потенциална пречка.

ѕравителството на канцлера ќлаф Ўолц е заделило около 212 млрд. евро до 2027 г. за проекти, включващи зар€дни станции, заводи за батерии и фабрики за полупроводници. »зненадващо решение на най-висшата съдебна инстанци€ в страната обърка фискалното планиране и породи съмнени€ дали всички средства все още ще бъдат на разположение.

ѕравителството може да се наложи да запълни дупка в бюджета за следващата година в размер на 24 млрд. евро, за€ви тази седмица пред телевизи€ Bloomberg високопоставен депутат от коалици€та на Ўолц. ¬ъпреки че канцлерът за€ви, че Ѕерлин ще осигури финансиране за проектите, които са от съществено значение за трансформаци€та на най-гол€мата европейска икономика, думите са евтини за ръководителите, които искат да получат гаранции, че обещаните пари ще постъп€т в касите на компаниите. Ќаблюдателите очакват политическите борби за разрешаване на кризата да се проточат и през следващата година.

«абав€ни€та породиха несигурност сред компаниите, работещи по проекти за електрически превозни средства, включително плановете на Volvo AB, Daimler Truck Holding AG и Traton на Volkswagen AG за инсталиране на 1700 зар€дни устройства за електрически търговски превозни средства в ц€ла ≈вропа. “€хното съвместно предпри€тие, наречено Milence, планира да открие първи€ си център за зареждане следващата седмица в холандски€ град ¬енло.

Milence отказа да съобщи кога ще разшири дейността си в √ермани€, ко€то е определена като най-големи€ ѝ потенциален пазар, или колко обекта планира да открие в тази страна. √ермани€ е предвидила бюджет от около 1,5 млрд. евро годишно от 2024 г. за инсталиране на високоефективни зар€дни устройства.

„¬сички все още се над€ват, че ще бъде намерено решение и нещата ще продължат по план“, коментира говорител на компани€та. „¬се още сме уверени, че можем да постигнем целите си - не само 1700 в ц€ла ≈вропа, но и тези в √ермани€.“

√ерманската индустри€ за електрически превозни средства вече се сблъскваше с множество проблеми - от вътрешно забав€не на процеса на отказване от автомобилите с вътрешно горене до спънки в софтуера и слабо търсене на първите модели, задвижвани с батерии. “ази седмица Volkswagen сигнализира, че може да съкрати още персонал в едноименната си марка, след като вече отмени смени и освободи временни работници заради намал€ващите поръчки на електрически автомобили. ƒоставчици, сред които Michelin и Continental AG, об€виха, че планират да затвор€т заводите си в страната.

√одините на погрешна енергийна политика, склерозиралата бюрокраци€ и кризата с разходите за живот натежаха върху привлекателността на √ермани€ като идеална дестинаци€ за нови инвестиции и според прогнозите страната, заедно с »тали€, ще отбележи най-слаби€ растеж сред основните държави от еврозоната през тази година. ћеждувременно «аконът за намал€ване на инфлаци€та на президента на —јў ƒжо Ѕайдън привлича компании, които искат да произвеждат повече батерии и електрически превозни средства.

Ўведската компани€ Northvolt AB тр€бваше да получи финансиране за завод за батерии за електромобили в —еверна √ермани€, а Ѕерлин обеща и помощ от около 20 млрд. евро за насърчаване на местното производство на чипове в стремежа си да подкрепи доставките за технологични€ сектор на страната в услови€та на ескалиращо геополитическо напрежение, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

ѕарите са предназначени за проекти, сред които завод за полупроводници на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. в ƒрезден на стойност 10 млрд. евро и завод за чипове на Intel Corp. в ћагдебург на стойност 30 млрд. евро. ќчаква се тези съоръжени€ да снабд€ват автомобилни компании, наред с други клиенти.

„ѕравителството тр€бва възможно най-бързо да представи план за това как ще оформи бъдещето на √ерман舓, за€ви говорител на VDA, основното автомобилно лоби в √ермани€. „ѕредпри€ти€та от германската автомобилна индустри€, както и потребителите, спешно се нужда€т от €снота, сигурност при планирането и надеждни рамкови услови€.“

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase