Снимка: архив, БГНЕС

Шансовете на Румъния за Шенген се увеличиха значително, коментира в официалния си профил във фейсбук евродепутатът Виктор Негреску от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Той очертава три възможни сценария за присъединяването на страната към зоната без граници.

„Вариант едно, който аз лично предлагам и който подкрепих по време на дискусиите ми във Виена, а и с европейски служители, включва мълчаливо одобрение на влизането на Румъния в Шенгенското пространство чрез гласуване на срещата на посланиците на страните-членки на ЕС и утвърждаването му в някой от Съветите на ЕС, който ще се проведе до края на годината”, отбелязва Негреску. Той допълва, че така ще се избегне възможността Австрия да политизира отново темата.

Като втори, но “твърде рисков” вариант румънският евродепутат посочва дискусия и гласуване или на Съвета по външни работи на 11 декември, или на Европейски съвет.

“Има риск при този вариант австрийската изпълнителна власт да почувства необходимостта да защитава настойчиво своята гледна точка, превръщайки въпроса в електорален залог”, аргументира се Негреску.

Третият вариант е извънреден Съвет на ЕС, който да включи тази тема в дневния си ред.

„Това е възможен вариант, ако австрийската изпълнителна власт настоява с допълнителни изисквания, като поддържане на допълнителен граничен контрол, гаранции по отношение на граничната сигурност или специфичен механизъм за присъединяване на България и Румъния“, пише Негреску.

Според него всяка от тези опции зависи и от политическото развитие в Нидерландия - страна, която по думите му в момента е изправена пред трудности при създаването на управляващо мнозинство след победата на крайната десница на последните избори.

„Можем да очакваме, че служебният премиер Марк Рюте, който в качеството си на кандидат за лидер на НАТО се нуждае от подкрепата на нашите страни, ще подкрепи премахването на ветото, наложено на България“, смята Негреску, след като нидерландските експерти изготвиха предимно позитивен доклад по отношение на върховенството на закона в България.

"В този общ контекст, но и във връзка с дискусиите, които проведохме наскоро в Австрия и с представителите на европейските институции на най-високо равнище, шансовете на Румъния да се присъедини към Шенгенското пространство, по-скоро по формулата за поетапен достъп, нарасна значително. Ето защо приканвам всички онези, които се стремят да политизират темата, да действат предпазливо и дипломатично, за да бъде изпълнена тази главна цел на Румъния", пише Негреску .

Правителствени източници от Букурещ съобщиха миналата седмица, че на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, който ще се проведе днес и утре (4-5 декември), няма да има гласуване за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, въпреки че възможността за такова гласуване беше предвидена в предварителния дневен ред на срещата, информира Аджерпрес. Цитираните източници посочват още, че има дискусии за организирането на извънреден Съвет към края на декември, където да се анализира присъединяването на Румъния към Шенген на два етапа, като първият е с влизането на въздушните граници в европейската зона на свободно движение от март 2024 г.
(кореспондент на БТА Мартина Ганчева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase