Снимка: архив, БГНЕС

Гърците в страната и тези, които живеят в чужбина, за първи път ще получат право да гласуват по пощата на евроизборите през следващата година. Целта на този ход е да се засили участието на гърците в чужбина в изборния процес, предаде кореспондентът на БНР.

Премиерът Кириакос Мицотакис изненадващо заяви на заседание на правителството, че внася законопроект в парламента, който ще позволи на гръцките граждани в чужбина да гласуват по пощата. Този акт е по настояване на земляческите сдружения на гърците в чужбина, които от години искат да получат право на вот.

На последните парламентарни избори беше направен опит за активизиране на гърците от чужбина, но бяха поставени много условия, които се оказаха пречка за тяхната избирателна активност. За евроизборите правителството на консерваторите променя закона с гласуване по пощата, като разчита на силна подкрепа за управляващата партия.

Опозицията на социалистите от ПАСОК изтълкува промените в избирателния закон като опит да се привлекат гласове за партията на Мицотакис, защото проучванията показват, че повечето мигранти в чужбина са с консервативни убеждения.

Лявата партия "Сириза" засега подкрепя предложението на правителството за вот по пощата с надежда, че новият лидер Каселакис има влияние сред гърците в САЩ.   

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase