Снимка БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) публикува Годишна стратегия за устойчив растеж за 2024 г. (ГСУР) и Доклада по механизма за ранно предупреждение. С двата документа стартира поредният цикъл на Европейския семестър за 2024 г., чийто фокус е представен в ГСУР.

В документа се посочва дневният ред на социално-икономическата политика на ЕС, като се взема предвид променящата се макроикономическа, социална и геополитическа среда, съобщават от Министерството на финансите.

Докладът за Механизма за ранно предупреждение идентифицира 11 държави членки – Кипър, Франция, Германия, Гърция, Италия, Унгария, Нидерландия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, чиито икономики изпитват дисбаланси или прекомерни дисбаланси през 2023 г. За тези държави Европейската комисия ще изготви задълбочени прегледи, което ще позволи поставянето на по-точна икономическа оценка за развитието на дисбалансите и макроикономическите рискове пред икономиките им. За Словакия също ще бъде изготвен задълбочен преглед, тъй като икономическият прочит на таблото с показатели в контекста на Процедурата при макроикономически дисбаланси посочва рискове от възникване на нови дисбаланси по отношение на ценова конкурентоспособност, цени на имотите и дълговете на домакинствата.

Според заключенията на доклада, към момента няма основание за провеждане на задълбочени прегледи за останалите държави членки, включително и за България. По-конкретно за България, както и за другите държави членки без дисбаланси, са идентифицирани макроикономически развития, които заслужават внимание, сред които ценова конкурентоспособност, динамиката на дълга на домакинствата и силният растеж на цените на имотите. Очаква се номиналните разходи за труд за единица продукция да продължат да нарастват съществено. Отчита се, че номиналният растеж на цените на имотите се е успокоил, но остава висок. Въпреки че темпът на вземането на заеми от домакинствата остава непроменен, равнището на дълг на домакинствата остава стабилно, с тенденция да намалява./БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase